Beneše
Jiný název pro toto tradiční pečivo je béleše. V různých částech Moravy mají ale různou podobu. Recept od Jaroslavy Slavičínské z Prostějova je hanáckou obměnou. Beneše se pekly takzvaně „do kouta“ ženám po porodu. Podmínkou je ale speciální forma na pečení - benešník. Pokud ho dnes neseženete, můžete ho nahradit podobným plechem s různými tvary.
Budete potřebovat:
4 vejce
½ litru hladké mouky
1 litr mléka
Postup:
1. Mouku rozmícháme s mlékem, poté přišleháme jedno vejce po druhém.
2. Těsto vléváme do do rozpáleného vymazaného benešovníku (speciální formy) a pečeme dorůžova.
3. Po upečení pocukrujeme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.