Banánové koblížky
Vyzkoušejte recept od naší redaktorky Zuzky Plíškové. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.
Připravte si:
200 g hladké mouky
3 lžičky prášku do pečiva
1 vejce
špetka soli
skořice
125 ml plnotučného mléka
60 g cukru (můžeme nahradit třemi lžícemi medu)
jeden rozmačkaný banán
2 lžíce oleje
olej na smažení
Postup:
1. V jedné míse smícháme mouku, prášek do pečiva, špetku soli a skořici.
2. Ve druhé misce vyšleháme vejce s mlékem a rozmačkaným banánem. Přidáme cukr (med) a trochu oleje.
3. Postupně zapracujeme mouku (dle potřeby konzistence těsta).
4. Tvarujeme lžičkou malé bochánky. Z řidšího těsta můžeme smažit malé lívanečky.
5. Smažíme dozlatova v dostatečné vrstvě tuku. Necháme okapat na papírové utěrce, obalujeme ve skořicovém cukru a podáváme ještě teplé.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://brno.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://brno.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.