Babiččiny krajance z Blatničky
Recept na babiččiny krajance od Jany Vašíčkové z Blatničky, zazněl v úterý 18. března.
Suroviny:
0,5 l podmáslí, 1 až 2 zakysané smetany, 500 až 750 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, sůl, vegeta, kmín, 1 krabička škvarkové pomazánky (250 g), olej na potření
Postup:
Podmáslí a zakysaná smetana se smísí s hladkou moukou.
Přidáme prášek do pečiva a sůl - vznikne konzistence jako na kynuté těsto, aby se to nelepilo.
Vyválíme na vál do centimetrové placky, potřeme škvarkovou pomazánkou a posypeme kmínem a vegetou.
Poté přeložíme na třetiny, znovu rukama roztáhneme těsto a opět překládáme - zopakujeme překládání 3x.
Nakonec rozválíme válečkem a vykrajujeme kolečka cca 6 cm průměr (můžeme použít skleničku). Dáme na plech s pečícím papírem a potřeme olejem. Pečeme na 180 stupňů asi 20 minut - do růžova.
Původně naše babičky krajance dávaly jako přílohu k omáčce místo knedlíků. Báječně chutnají i samostatně.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Nenechte si ujít kouzlo staré Číny s Hankou Maciuchovou
Ondřej Kepka, režisér a moderátor


Tajný deník čínské císařovny
Románové zpracování životního příběh císařovny vdovy Cch'-si, která se jako mladá dívka Jehonala stala konkubínou císaře a díky mimořádné inteligenci, intrikám i krutosti dokázala postupně vystoupat na vrchol a na půlstoletí se stát faktickou vládkyní Číny.