Anglické brambory, Roštěnky v selských omeletách, Sekané bifteky s lečem v alobalu a Buchta "pod sklem"

Anglické brambory
(recept zazněl v Apetýtu ze zlínského studia 17.ledna 2006)
750 gr syrových brambor, 1 červenou papriku (ne kápie), 1 svazek naťových cibulek, 250 gr anglické slaniny (libovější kousek), 4 lžíce oleje, sůl, pepř, pertželku, 1 - 2 vajíčka

Brambory, papriku a naťové cibulky nakrájíme na plátky. Anglickou slaninu na kostičky a dáme rozpustit na pánev. Po rozpuštění ji z pánve vysypeme bokem do misky a ve slaninovém výpeku zahřejeme dvě lžíce oleje. Přidáme plátky brambor, které opékáme za stálého obracení asi čtvrt hodinky - no prostě dozlatova. Pak přidáme cibulku, papriku a anglickou slaninu, trochu nasekané petrželky a tak pět minut spolu s bramborami podusíme. Podle chuti dosolíme a opepříme. Z vajíček připravíme volská oka, která přiložíme k hotovým bramborům. Podáváme se spoustou zeleniny.

Roštěnky v selských omeletách
(recept zazněl v Apetýtu 19.ledna 2006)
4 roštěnky, olej, pepř, sůl, kousek cibule, petrželka omelety: 30 g sádla, 1 cibule, 20 g slaniny, 600 g vařených brambor, sůl, pepř, 8 vajec

Odblaněné roštěnky nařízneme po obvodu na třech místech, jemně naklepeme, potřeme olejem, proložíme tenkými kolečky cibule, opepříme, složíme do misky a necháme v chladničce několik hodin odležet. Pak z roštěnek odstraníme cibuli, potřeme je olejem a grilujeme po obou stranách pod rozehřátým grilem. Hotové osolíme, každou vložíme do omelety přeložené vpůli, posypeme rozsekanou petrželkou a podáváme se zeleninovým salátem.
Omelety připravíme těsně před podáváním tak, že na pánvičce na čtvrtině rozškvařených kostiček slaniny a na sádle zpěníme drobně pokrájenou cibulku, přidáme čtvrtinu brambor pokrájených na plátky, osolíme je, opepříme, prohřejeme, zalijeme dvěma vejci rozkvedlanými se solí, promícháme a zapečeme pod grilem nebo v troubě. Stejně připravíme další tři omelety.

Buchta "pod sklem"
(recept zazněl v Apetýtu 20.ledna 2006)
Základem je linecké těsto: 1/4 tuku, 40 hladké mouky, 2 celá vejce, 2 špetky na špičku nože prášku do pečiva, 10 mletého cukru
Dále potřebujete 2 vanilkové pudinky, mléko, ovoce, želé


Z ingrediencí vypracujte těsto /je-li těsto tuhé, přidejte 1 lžíci mléka/. Těsto zpracujte a vyválejte přímo na pečícím papíru a přeneste na hlubší plech. Upečte. Mezitím ze 2 vanilkových pudinků uvařte hustší pudink, nechejte vychladnout do vlažna a rozetřete jej na upečený plát. Nahoru pokládejte ovoce, je-li z kompotu nechejte předtím okapat a pokládejte třeba ananas, mandarinky či jiné, v létě i čerstvé ovoce. Vrchní vrstvu vytvoříte ze dvou sáčků - nejlépe dr.Oetker - želé /na světlé ovoce světlé, na jahody červené/, do kterého místo poloviny vody přidáte šťávu z kompotu. POZOR při vaření NESMÍ želé bublat!! Nechat zaležet a papat. Dobrou chuť!

Sekané bifteky s lečem v alobalu
(recept zazněl v Apetýtu 23.ledna 2006)
4 sekané bifteky (kupované), 30 g sádla, 1 cibule, sladká mletá paprika, 400 g sterilovaného leča, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 párek, sůl, 4 čtverce alobalu

Sekané bifteky roztlačíme do šířky, opečeme po obou stranách na sádle a přeložíme na alobal. Na sádle zpěníme hrubě pokrájenou cibuli, přidáme mletou papriku, po zpěnění vmícháme lečo, rajčatový protlak a párek pokrájený na kolečka a za stálého míchání směs podusíme do hustoty kaše. Rozdělíme ji na sekané bifteky, alobal dobře uzavřeme, položíme na pánvičku nebo na plech a pečeme v troubě nebo pod grilem (10 - 15 minut). Podáváme v alobalu, který nahoře rozstřihneme. Vhodná příloha jsou vařené brambory nebo slané pečivo.

Recept Apetýtu

Najděte si svůj recept.
Navštivte internetový magazín o jídle a životním stylu FoodLife.cz


FoodLife.cz

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.