Abruzský salát, Zaječí filé po provensálsku a bezlepkové Špenátové rizoletky

Abruzský salát
(recept zazněl v Apetýtu plus 30. prosince 2006)
15 g rajčat, 100 g zelených paprik, 2 vařená vejce, 30 g mladé cibule, 200 g vařených zelených fazolí, 2 sardelky, 50 g tuňáka v oleji, bazalka, oregano, 4 lžíce oleje, sůl, 1 lžíce octa, mletý pepř

Rajčata oloupeme a nakrájíme na kousky, papriky opečeme v troubě, sloupneme slupku a nakrájíme na kousky. K nakrájené zelenině přidáme nakrájená vařená vejce, cibuli a vařené vychladlé a nakrájené fazolky. Sardelky očistíme, vykostíme a nakrájíme na kousky. Maso z tuňáka rovněž nakrájíme na kousky a vše dobře promícháme v salátové míse. Potom přidáme kousek sekané bazalky a oregána. V hrnečku dobře rozmícháme olej, sůl, ocet a pepř a vzniklou marinádu nalijeme na salát. Necháme ho v chladničce nejméně půl hodiny rozležet.

Zaječí filé po provensálsku
(recept zazněl v Apetýtu 1. ledna 2007)
4 plátky ze zaječí kýty, 30 g slaniny, 3 lžíce oleje, sklenku vína (červeného nebo bílého), 2 lžíce rajčatového protlaku, stroužek česneku, pepř, sůl

Maso jemně naklepeme, prošpikujeme slaninou, osolíme, opepříme, opečeme na oleji po obou stranách, lehce podlijeme a dusíme asi 20 minut. Přidáme víno, rajčatový protlak, utřený česnek a dusíme dalších deset minut. Podáváme s opečenými toasty.

Špenátové rizoletky (bezlepkové)

Těsto:1/2l mléka,1 vejce,mouka Mantler nebo Jizerka,špetka soli,olej na smažení
Náplň:špenát,sůl, česnek,menší cibulka,trochu tuku (Rama)
Na obalení:bezlepková mouka, 2 vejce,kukuřičná strouhanka


Těsto: Z mléka, vejce, mouky a špetky soli vypracujeme hustší těsto a na pánvi usmažíme palačinky. Náplň: Na tuku zpěníme cibulku, přidáme špenát, podusíme, osolíme a podle chuti přidáme utřený česnek. Palačinky naplníme špenátem, zavineme a obalíme v klasickém trojobalu jako řízky. Usmažíme. Podáváme s brambory nebo bramborovou kaší.

Recept Apetýtu

Více receptů pro bezlepkovou dietu, rady i odpovědi na Vaše otázky najdete na stránkách www.bezlepkovadieta.cz.

Najděte si svůj recept.
Navštivte internetový magazín o jídle a gastronomii FoodLife.cz


FoodLife.cz