5 zaručeně zdravých receptů s cuketou
Ty nejlepší recepty, vyzkoušené našimi posluchači ze všech koutů Moravy.
1. Cuketa na smetaně od Věry Bartákové z Brna
Suroviny:
Cibule, olej, cuketa, smetana, mouka, ocet, sůl, kopr.
Postup:
Nadrobno nakrájenou cibuli necháme zesklovatět na oleji. Přidáme nahrubou nastrouhanou cuketu a chvilku dusíme.
Poté přidáme ještě vodu a dodusíme doměkka. Ve smetaně rozmícháme trochu mouky a přidáme do cuketového základu. Dochucujeme octem, solí a hlavně koprem.
2. Salát z cuket a rajčat se smetanou z Komárna
Suroviny:
2 malé cukety (přibližně 200 g), 4 velká rajčata, 1 cibule, pažitka.
Zálivka:
1 zakysaná smetana, sůl, pepř, 1 lžíce hořčice (vše smícháme).
Postup:
Nakrájíme cukety a cibuli na kolečka, rajčata na osminky a posypeme pažitkou. Na závěr zalejeme zálivkou a necháme uležet.
3. Zeleninová příloha z cukety od Antonie Reichertové
Suroviny:
Cuketa, cibule, paprika, olej, sůl, kostka bujónu.
Postup:
Stejné množství cukety, cibule a paprik nakrájíme na kostky.
Cibuli necháme na oleji zesklovatět, přidáme cuketu a rozdrobíme kostku bujónu. Poté přidáme papriku, podle potřeby podlijeme vodou a dusíme. Dochutíme a podáváme jako přílohu k masu a bramborám.
4. Cuketová buchta z Horní Lidče
Suroviny:
500 g nahrubo nastrouhané cukety, 2 nahrubo nastrouhané mrkve, 200 g nastrouhaného eidamu, 1 velká nakrájená cibule, 5 stroužků česneku.
Dále budeme potřebovat 2 hrnky dětské krupice, 2 lžíce polohrubé mouky, 1/2 hrnku oleje, 1/2 prášku do pečiva, sůl, pepř, majoránka, petrželová nať.
Postup:
Všechny suroviny smícháme dohromady, vylejeme na plech a při 180 stupních pečeme do zlatova.
5. Cuketa po řecku od Marie Mikuláškové
Suroviny:
2 cibule, olej, 500 g mletého vepřového masa, sůl, pepř, Vegeta, oregano, česnek, grilovací koření, kmín, sojová omáčka, 6 oloupaných rajčat, 5 paprik, 500 g nastrouhané cukety, těstoviny a 300 g sýru Eidam.
Postup:
Na oleji osmažíme cibuli, přidáme vepřové maso, koření a dusíme do měkka. Poté přidáme nakrájená oloupaná rajčata, papriky, 500 g nastrouhané cukety a dusíme.
Uvaříme jeden balíček těstovin a nastrouháme sýr. Směs zamícháme do těstovin s polovinou nastrouhaného sýra a vše dáme do zapékací misky. Posypeme druhou polovinou sýra a krátce zapečeme. Dobrou chuť.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka