Závin z pomazánkového másla

Neuvěřitelně jednoduchý závin podle receptu od Heleny Salinské. Polovinu mouky někdy nahradí celozrnnou a i v této zdravější variantě má závin úspěch. Paní Helena vzpomíná, že napekla dvě nohavice, šla si přečíst maily a než se vrátila, jedna nohavice byla pryč.

Budete potřebovat:

200 g pomazánkového másla
200 g hladké mouky
náplň podle chuti (jablková, maková, případně slaná)

Postup:

1. Pomazánkové máslo smícháme s moukou a rozdělíme na dvě části.

2. Každou vyválíme, přeneseme na plech a poklademe náplní dle chuti.

3. Zavineme a potřeme rozkvedlaným žloutkem.

4. Pečeme při 200 stupních dočervena.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.