Zámecký bramborový salát z Milotic

Za bramborový salát vděčíme v podstatě Kryštofu Kolumbovi, který brambory do Evropy dostal. Ovšem zpočátku mezi oblíbené vůbec nepatřily.

V 19. století ale vědci prohlásili, že jsou pro člověka velmi užitečné, a jejich slávě už v cestě nic nestálo. Kdy se objevil bramborový salát není přesně známo. V českých kuchařkách ho najdeme od roku 1924. Jeho varianty se různily a různí dodnes. My vám dnes nabízíme recept na Zámecký bramborový salát z Milotic, který jsme vybrali z Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku.

Budete potřebovat:

  • 1 kg oloupaných vařených brambor
  • 2 větší cibule
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 5 lžic octa
  • 2 lžce oleje
  • 5 lžic vody
  • sůl 
  • pepř

Postup:

  1. Do mísy klademe v jedné vrstvě nakrájené plátky (asi ½ cm) oloupaných ve slupce vařených brambor.
  2. Na ně klademe jemně nakrájenou cibuli a opět vrstvu brambor a opět cibule.
  3. V žádném případě nemícháme.
  4. Na závěr zalijeme nálevem z cukru, vody, octa, oleje, soli a pepře.
zdroj: Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.