Zámecký bramborový salát z Milotic
Za bramborový salát vděčíme v podstatě Kryštofu Kolumbovi, který brambory do Evropy dostal. Ovšem zpočátku mezi oblíbené vůbec nepatřily.
V 19. století ale vědci prohlásili, že jsou pro člověka velmi užitečné, a jejich slávě už v cestě nic nestálo. Kdy se objevil bramborový salát není přesně známo. V českých kuchařkách ho najdeme od roku 1924. Jeho varianty se různily a různí dodnes. My vám dnes nabízíme recept na Zámecký bramborový salát z Milotic, který jsme vybrali z Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku.
Budete potřebovat:
- 1 kg oloupaných vařených brambor
- 2 větší cibule
- 5 lžic moučkového cukru
- 5 lžic octa
- 2 lžce oleje
- 5 lžic vody
- sůl
- pepř
Postup:
- Do mísy klademe v jedné vrstvě nakrájené plátky (asi ½ cm) oloupaných ve slupce vařených brambor.
- Na ně klademe jemně nakrájenou cibuli a opět vrstvu brambor a opět cibule.
- V žádném případě nemícháme.
- Na závěr zalijeme nálevem z cukru, vody, octa, oleje, soli a pepře.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.