Vzpomínka na brněnského estetika a literárního kritika Olega Suse

29. listopad 2022

V rozhlasovém pásmu si připomeneme osobnost Olega Suse, který zemřel před čtyřiceti lety, 22. listopadu 1982. S použitím archivních záznamů pásmo pro magazín Zelný rynk připravila a uvádí Olga Jeřábková. Ukázky čte Cyril Drozda.

Nepřehlédnutelný Oleg Sus – takový byl. Estetik, literární kritik, bohemista, docent Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně, výrazná tvář kdysi velmi slavného literárně kritického časopisu Host do domu, ale také manžel paní Milady a otec dvou dětí.

„Poslušně melduji, že takzvaní drobní autoři, detektivkáři, sciencefictionisté, žoužel regionální, humoristé a žertéři et cetera spolu s literárními pitomci patří k jedné z mých specializací. Jinak upozorňuji, že slavný meč, který vypadl kdysi z rukou Šaldových, nebyl dosud zvednut ze země. Že byste to chtěli po mně? Nedělejte si iluze, já na to nestačím. Musil bych sekat obouruč.“
Oleg Sus

Na Olega Suse v nahrávce vzpomíná Milan Uhde, Miloš Štědroň, Rudolf Pečman, Jiří Opelík a Ludvík Kundera. Zazní i pohřební řeč, jejímž autorem je Jan Skácel.

autoři: Olga Jeřábková , Alena Blažejovská
Spustit audio

Související