Pro každého by bylo zásadní si dopisovat s Kafkou. Magdaléna Platzová píše o životě Felice Bauerové

11. srpen 2022

Anna Mrázková natočila na festivalu Měsíc autorského čtení rozhovor se spisovatelkou Magdalénou Platzovou. Poslechněte si ho.

Měsíc autorského čtení 2022

Magdaléna Platzová je autorkou několika knih – můžeme uvést romány Aaronův skok a Máme holý ruce nebo novelu Návrat přítelkyně. Kromě prózy napsala také tři dramata. Platzová se věnuje i novinařině. Působila v týdeníku Lidové noviny a v Respektu v rubrice Kultura.

Přestože nyní žije v Lyonu, několik let strávila v New Yorku, kde začala pracovat na svém nejnovějším románu Život po Kafkovi. Kniha vypráví příběh Felice Bauerové, snoubenky Franze Kafky. I když Kafka se s Felice zasnoubil dokonce dvakrát, jejich cesty se nakonec rozešly. O zničeném vztahu se tak dozvídáme především z dopisů, které slavný spisovatel své snoubence posílal.

Kniha Magdalény Platzové ukazuje osobnost Felice z různých úhlů a stran. Přesto ale platí, že pro každého z nás by bylo zásadní si pět let dopisovat s Kafkou. A Felice nebyla výjimkou.

Magdaléna Platzová byla jednou z autorek, které letos v červenci vystoupily na festivalu Měsíc autorského čtení v Divadle Husa na provázku. Právě na této události poprvé veřejně předčítala ze své nové knihy.

autor: Anna Mrázková
Spustit audio

Související