Vykrajované měsíčky
Za sebou máme první adventní neděli a před sebou týden plný – mikulášských dobrot! A vězte, že nezůstaneme u perníčků nebo čokoládových figurek.
Na recept od paní Jaroslavy Pouskové budou potřeba následující suroviny.
Na těsto:
- 200 g hladké mouky
- 170 g másla
- 80 g cukru
- 4 vejce
- 2 tabulky čokolády
- 1/2 hrnku vlašských ořechů
Na polevu:
- 300 g moučkového cukru
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 2 lžíce rumu
Postup:
- Máslo ušleháme s cukrem do pěny a přidáváme žloutky – jeden po druhém.
- Z bílků ušleháme tuhý sníh a ořechy umeleme.
- Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a opatrně vmícháme do žloutkové směsi.
- Přidáme mouku, ořechy a nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků.
- Rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 25-30 minut.
- Polevu připravíme umícháním prosátého cukru se šťávou a rumem (tekutinu přidáváme postupně, poleva by neměla být příliš řídká).
- Rozetřeme na upečený teplý plát a necháme ztuhnout.
- Poté si vezmeme na pomoc kulaté vykrajovátko, kterým vykrajujeme měsíčky: kolečko při vykrajování posouváme jen o půl jeho délky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.