Vykrajované měsíčky

Za sebou máme první adventní neděli a před sebou týden plný – mikulášských dobrot! A vězte, že nezůstaneme u perníčků nebo čokoládových figurek.

Na recept od paní Jaroslavy Pouskové budou potřeba následující suroviny.

Na těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 170 g másla
  • 80 g cukru
  • 4 vejce
  • 2 tabulky čokolády
  • 1/2 hrnku vlašských ořechů

 Na polevu:

  • 300 g moučkového cukru
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 2 lžíce rumu

 Postup:

  1. Máslo ušleháme s cukrem do pěny a přidáváme žloutky – jeden po druhém.
  2. Z bílků ušleháme tuhý sníh a ořechy umeleme.
  3. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a opatrně vmícháme do žloutkové směsi.
  4. Přidáme mouku, ořechy a nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků.
  5. Rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 25-30 minut.
  6. Polevu připravíme umícháním prosátého cukru se šťávou a rumem (tekutinu přidáváme postupně, poleva by neměla být příliš řídká).
  7. Rozetřeme na upečený teplý plát a necháme ztuhnout.
  8. Poté si vezmeme na pomoc kulaté vykrajovátko, kterým vykrajujeme měsíčky: kolečko při vykrajování posouváme jen o půl jeho délky.
autor: Zuzana Plíšková