Voňavý štrúdl od Elišky Křížkové

Recept od naší posluchačky ze Starého Hrozenkova.

Budeme potřebovat:
1 Hera
1 šlehačka
přes půl kila hladké mouky
3 žloutky
špetka soli

Připravíme náplň:
Strouhanku pokropíme rozpuštěným máslem a opražíme. 3 jablka, oloupané a bez jadřince, nastrouháme na plátky (jako okurky). Přidáme ořechy, hrozinky a nahrubo nastrouhanou čokoládu.

Začneme s přípravou:
1. Ze surovin vypracujeme těsto.

2. Těsto dobře zpracujeme rukama na vále.

3. Rozválíme na placku přibližně 1 cm tenkou a potřeme sádlem (pokojové teploty).

4. Smotáme jako závin a necháme 2 hodiny odpočinout v chladu.

5. Potom vyválíme, posypeme strouhankou, jablky, cukrem a skořicí.

6. Po upečení ještě potřeme rozpuštěným máslem s rumem a pocukrujeme.

Tip: Z této dávky je až pět větších nohavic štrúdlu. Těsto se dá použít i na vdolečky, rohlíčky nebo slané tyčinky.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

klasika.jpg

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?