Voňavý štrúdl od Elišky Křížkové

Recept od naší posluchačky ze Starého Hrozenkova.

Budeme potřebovat:
1 Hera
1 šlehačka
přes půl kila hladké mouky
3 žloutky
špetka soli

Připravíme náplň:
Strouhanku pokropíme rozpuštěným máslem a opražíme. 3 jablka, oloupané a bez jadřince, nastrouháme na plátky (jako okurky). Přidáme ořechy, hrozinky a nahrubo nastrouhanou čokoládu.

Začneme s přípravou:
1. Ze surovin vypracujeme těsto.

2. Těsto dobře zpracujeme rukama na vále.

3. Rozválíme na placku přibližně 1 cm tenkou a potřeme sádlem (pokojové teploty).

4. Smotáme jako závin a necháme 2 hodiny odpočinout v chladu.

5. Potom vyválíme, posypeme strouhankou, jablky, cukrem a skořicí.

6. Po upečení ještě potřeme rozpuštěným máslem s rumem a pocukrujeme.

Tip: Z této dávky je až pět větších nohavic štrúdlu. Těsto se dá použít i na vdolečky, rohlíčky nebo slané tyčinky.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Lidský faktor jsem znal jako knížku, ale teprve s rozhlasovým zpracováním jsem ho dokonale pochopil...

Robert Tamchyna, redaktor a moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Lidský faktor

Lidský faktor

Koupit

Točili jsme zajímavý příběh. Osoby, které jsme hráli, se ocitaly ve vypjatých životních situacích, vzrušující práce pro herce a režiséra. Během dalšího měsíce jsme Jiří a já odehrané repliky svých rolí žili. Fantasmagorické situace posledního dílu příběhu se staly naší konkrétní každodenností. V srpnu Jiří Adamíra zemřel. Lidský faktor byla naše poslední společná práce.“ Hana Maciuchová