Voňavý štrúdl od Elišky Křížkové
Recept od naší posluchačky ze Starého Hrozenkova.
Budeme potřebovat:
1 Hera
1 šlehačka
přes půl kila hladké mouky
3 žloutky
špetka soli
Připravíme náplň:
Strouhanku pokropíme rozpuštěným máslem a opražíme. 3 jablka, oloupané a bez jadřince, nastrouháme na plátky (jako okurky). Přidáme ořechy, hrozinky a nahrubo nastrouhanou čokoládu.
Začneme s přípravou:
1. Ze surovin vypracujeme těsto.
2. Těsto dobře zpracujeme rukama na vále.
3. Rozválíme na placku přibližně 1 cm tenkou a potřeme sádlem (pokojové teploty).
4. Smotáme jako závin a necháme 2 hodiny odpočinout v chladu.
5. Potom vyválíme, posypeme strouhankou, jablky, cukrem a skořicí.
6. Po upečení ještě potřeme rozpuštěným máslem s rumem a pocukrujeme.
Tip: Z této dávky je až pět větších nohavic štrúdlu. Těsto se dá použít i na vdolečky, rohlíčky nebo slané tyčinky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?