Voňavý štrúdl od Elišky Křížkové
Recept od naší posluchačky ze Starého Hrozenkova.
Budeme potřebovat:
1 Hera
1 šlehačka
přes půl kila hladké mouky
3 žloutky
špetka soli
Připravíme náplň:
Strouhanku pokropíme rozpuštěným máslem a opražíme. 3 jablka, oloupané a bez jadřince, nastrouháme na plátky (jako okurky). Přidáme ořechy, hrozinky a nahrubo nastrouhanou čokoládu.
Začneme s přípravou:
1. Ze surovin vypracujeme těsto.
2. Těsto dobře zpracujeme rukama na vále.
3. Rozválíme na placku přibližně 1 cm tenkou a potřeme sádlem (pokojové teploty).
4. Smotáme jako závin a necháme 2 hodiny odpočinout v chladu.
5. Potom vyválíme, posypeme strouhankou, jablky, cukrem a skořicí.
6. Po upečení ještě potřeme rozpuštěným máslem s rumem a pocukrujeme.
Tip: Z této dávky je až pět větších nohavic štrúdlu. Těsto se dá použít i na vdolečky, rohlíčky nebo slané tyčinky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.