Vepřové koleno z římského hrnce

Pokud patříte k majitelům takzvaného římského hrnce, určitě tento recept vyzkoušejte.

Budete potřebovat:

1 velké vepřové koleno
gulášové koření
6-8 stroužků česneku
sůl
1 sklenice bílého kysaného zelí
1 sklenice červeného kysaného zelí
5 brambor

Postup:

1. Koleno necháme vcelku, nasolíme a posypeme trochou gulášového koření.

2. Utřeme česnek se solí a přidáme vodu, aby vznikla tekutá hmota.

3. Tu jehlou vpravíme do kolena a necháme 24 hodin odležet.

4. Připravíme si římský hrnec, který před použitím alespoň na 15 minut namočíme do vody.

5. Koleno dáme do hrnce a vložíme do trouby, kde necháme asi 1 hodinu při 100 stupních.

6. Pak přidáme bílé a červené zelí a na plátky nakrájené brambory (přidat můžeme i houby).

7. Pečeme při 200 až 250 stupních asi 1 až 1,5 hodiny.

8. Koleno nemusíme příliš podlévat, jen ho jednou během pečení otočit.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.