Velikonoční vaječný likér

Máme Velikonoční nebo někdy i Červené pondělí. A dnešek patří zejména lidovým tradicím. Koledování, pomlázkám či mrskutu. Žena nebo dívka má být dnes pošlehána čerstvými pruty, aby byla svěží a zdravá.

Pohoštění velikonočních koledníků bývá různé. Jednu z možností nabízíme také v dnešních svátečních apetýtových receptech.

Na Vaječný koňak podle Jana Rimplera potřebujete:

  • ½ l smetany
  • 5 žloutků
  • 1 vanilkový lusk
  • 200 g cukru krupice
  • 200 ml rumu

Postup:

  1. Smetanu, cukr a rozříznutý vanilkový lusk přivedeme k varu a odstavíme.
  2. Žloutky ohřejeme ve vodní lázni a smícháme se smetanou, přidáme rum, necháme vychladit a přecedíme do sklenic.