Varmuža na sladko i na slano

Že je varmuža, či varmuže, kaše, možná víte. Recept na toto prastaré jídlo je ale velmi proměnlivý kraj od kraje. Zatímco někdo ji nezná jinak než jako sladkou kaši, druhý by čekal slanou kaši se slaninou a krupicí. My pro vás máme návod na oba druhy.

Na sladkou variantu budete potřebovat:

sušené ovoce
skořice a hřebíček
cukr
mléko
mouka
máslo

Postup:

1. Sušené ovoce povařte ve vodě doměkka se skořicí a hřebíčkem.

2. Ovoce propasírujte a zahustěte zátřepkou z mléka a mouky.

3. Na zjemnění přidejte trochu másla a kdo chce, přisladí si cukrem.

Na slanou variantu budete potřebovat:

100 g krupice
cibule
slanina
litr mléka
3-4 vejce

Postup:

1. Necháme v rendlíku zesklovatět cibuli, ke které přidáme na kostičky pokrájenou slaninu.

2. Pak přilijeme mléko, ve kterém jsme rozkvedlali vejce.

3. Osolíme, přivedeme k varu a nakonec vmícháme krupici – zhruba 100 gramů, ale i méně, záleží, jak chceme mít kaši hustou.

Postup:

autor: Zuzana Plíšková