Tvarůžkové kuře
Celý týden vaříme s oblíbeným moderátorem a publicistou Josefem Veselým. A nebyl by to on, kdyby ke každému receptu nepřidal nějakou historku nebo perličku.
K dnešnímu receptu připojil Josef Veselý tento komentář: Tvarůžek (za hranicemi Moravy též nazývaný syreček, což ale není jedno a totéž) je dodnes nedoceněnou součástí našeho kulinářství. Už před časem byl objeven tvarůžek smažený v těstíčku (nejlépe pivním), ale mnohem pikantnější je tvarůžkové kuře, jež jsem kompiloval na základě svého vlastního nesporného talentu, jednak na základě inspirace historika Luboše Pospěcha a dokumentaristy Luboše Švehelky, které jsem zpovídal.
Budete potřebovat:
kuře
slanina
tvarůžky
česnek
jablka
olej
sůl, pepř
Postup:
1. Tvarůžky rozpustíme, aby se nám kuře lépe vymazávalo, slaninu pokrájíme na kousky a česnek utřeme.
2. Očištěné kuře potom zevnitř tvarůžky vymažeme a přidáme i česnek a slaninu.
3. Nasolené kuře zavřeme (postačí špejlí) a pečeme na oleji v pekáči, kam jsme předtím přidali čtvrtky, nebo půlky jablek i se slupkou.
4. Dle potřeby podléváme výpekem.
5. Tvarůžky se během úpravy skvěle rozloží a ztratí z velké části i typickou vůni, takže zbude jen nepopsatelná pikantnost.
6. Jako příloha se hodí šťouchané brambory.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.