Tvarůžkové kuře

Celý týden vaříme s oblíbeným moderátorem a publicistou Josefem Veselým. A nebyl by to on, kdyby ke každému receptu nepřidal nějakou historku nebo perličku.

K dnešnímu receptu připojil Josef Veselý tento komentář: Tvarůžek (za hranicemi Moravy též nazývaný syreček, což ale není jedno a totéž) je dodnes nedoceněnou součástí našeho kulinářství. Už před časem byl objeven tvarůžek smažený v těstíčku (nejlépe pivním), ale mnohem pikantnější je tvarůžkové kuře, jež jsem kompiloval na základě svého vlastního nesporného talentu, jednak na základě inspirace historika Luboše Pospěcha a dokumentaristy Luboše Švehelky, které jsem zpovídal.

Budete potřebovat:

kuře
slanina
tvarůžky
česnek
jablka
olej
sůl, pepř

Postup:

1. Tvarůžky rozpustíme, aby se nám kuře lépe vymazávalo, slaninu pokrájíme na kousky a česnek utřeme.

2. Očištěné kuře potom zevnitř tvarůžky vymažeme a přidáme i česnek a slaninu.

3. Nasolené kuře zavřeme (postačí špejlí) a pečeme na oleji v pekáči, kam jsme předtím přidali čtvrtky, nebo půlky jablek i se slupkou.

4. Dle potřeby podléváme výpekem.

5. Tvarůžky se během úpravy skvěle rozloží a ztratí z velké části i typickou vůni, takže zbude jen nepopsatelná pikantnost.

6. Jako příloha se hodí šťouchané brambory.

autor: Josef Veselý

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.