Tvarohové koblížky
Jsou kulaté, smažené, voňavé a pomalu se blíží období, kdy po nich bude větší poptávka než jindy. Tento týden v receptář Apetýtu věnujeme tradičním i nevšedním receptům na koblížky.
Budete potřebovat:
- 200 g tvarohu
- 100 g bílého jogurtu
- 100 g cukru
- vanilkový cukr
- citrónová kůra
- 250 g hladké mouky
- 50 g škrobové moučky
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
- 2 vejce
- 30 ml rozpuštěného másla
Postup:
- Nejprve důkladně vyšleháme vejce s cukrem a vanilkovým cukrem do světlé pěny.
- Následně přišleháme tvaroh, jogurt a trochu másla.
- Na závěr vmícháme prosátou mouku se škrobem a práškem do pečiva (těsto nezpracováváme příliš dlouho).
- Necháme pár minut odpočinout a mezitím rozpálíme ve vhodné nádobě dostatečnou vrstvu oleje, ve které budou koblížky snadno plavat.
- Z těsta je poté tvarujeme pomocí dvou lžic a vkládáme do rozpáleného oleje.
- Smažíme rovnoměrně asi 5 minut.
- Pak necháme okapat na papírové utěrce a obalujeme v mletém cukru se skořicí.
Tip: Pokud vám náplň přece jen chybí, zkuste do těsta přidat třeba pár rozinek předem namočených v rumu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.