Tvarohové koblížky

Jsou kulaté, smažené, voňavé a pomalu se blíží období, kdy po nich bude větší poptávka než jindy. Tento týden v receptář Apetýtu věnujeme tradičním i nevšedním receptům na koblížky.

Budete potřebovat:

  • 200 g tvarohu
  • 100 g bílého jogurtu
  • 100 g cukru
  • vanilkový cukr
  • citrónová kůra
  • 250 g hladké mouky
  • 50 g škrobové moučky
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • 30 ml rozpuštěného másla

Postup:

  1. Nejprve důkladně vyšleháme vejce s cukrem a vanilkovým cukrem do světlé pěny.
  2. Následně přišleháme tvaroh, jogurt a trochu másla.
  3. Na závěr vmícháme prosátou mouku se škrobem a práškem do pečiva (těsto nezpracováváme příliš dlouho).
  4. Necháme pár minut odpočinout a mezitím rozpálíme ve vhodné nádobě dostatečnou vrstvu oleje, ve které budou koblížky snadno plavat.
  5. Z těsta je poté tvarujeme pomocí dvou lžic a vkládáme do rozpáleného oleje.
  6. Smažíme rovnoměrně asi 5 minut.
  7. Pak necháme okapat na papírové utěrce a obalujeme v mletém cukru se skořicí.

Tip: Pokud vám náplň přece jen chybí, zkuste do těsta přidat třeba pár rozinek předem namočených v rumu.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.