Trnková omáčka ze Slovácka

Povidla jsou slovy internetové encyklopedie potravina kašovité konzistence. Známá a vyráběná nejen u nás, ale i v Polsku, Rakousku a na Slovensku. Nejčastěji se povidla připravují ze švestek či hrušek.

Vyzkoušejte si a Apetýtem trnkovou omáčku ze Slovácka.

Připravte si:

  • 3 lžíce povidel
  • čtvrt až půl litru vody
  • trochu strouhaného perníku
  • špetku skořice
  • na špičku nože mletého hřebíčku
  • trochu citrónové kůry
  • 1 smetanu ke šlehání
  • trochu hladké mouky
  • sůl, cukr
  • sekané loupané mandle nebo rozinky

Postup:

  1. Povidla zalijeme vodou, dobře rozmícháme a přivedeme k varu.
  2. Přidáme perník, kůru, skořici a hřebíček, případně mandle nebo rozinky a chvilku povaříme.
  3. Poté přilijeme smetanu.
  4. Pokud je omáčka řídká, zakvedláme s hladkou moukou.
  5. Podle potřeby přisolíme a přisladíme.
  6. Podáváme ideálně s bramborovým knedlíkem a uzeným masem.
zdroj: Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku

Související

  • Vdolky

    Apetýt nabízí osvědčený recept, který jsme vybrali z Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku.

  • Jemná rajská omáčka

    V Apetýtu pro vás máme další chutný bezmasý recept. Tentokrát budou naší hlavní ingrediencí rajčata. Konzumovat je můžeme v různých podobách.

  • Směs s křenem

    Křen všichni známe a možná i víme, že má příznivé účinky na trávení. Obsahuje hořčičné silice, vitamín C a těkavé látky se silnými antibiotickými účinky.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?