Trnková omáčka ze Slovácka
Povidla jsou slovy internetové encyklopedie potravina kašovité konzistence. Známá a vyráběná nejen u nás, ale i v Polsku, Rakousku a na Slovensku. Nejčastěji se povidla připravují ze švestek či hrušek.
Vyzkoušejte si a Apetýtem trnkovou omáčku ze Slovácka.
Připravte si:
- 3 lžíce povidel
- čtvrt až půl litru vody
- trochu strouhaného perníku
- špetku skořice
- na špičku nože mletého hřebíčku
- trochu citrónové kůry
- 1 smetanu ke šlehání
- trochu hladké mouky
- sůl, cukr
- sekané loupané mandle nebo rozinky
Postup:
- Povidla zalijeme vodou, dobře rozmícháme a přivedeme k varu.
- Přidáme perník, kůru, skořici a hřebíček, případně mandle nebo rozinky a chvilku povaříme.
- Poté přilijeme smetanu.
- Pokud je omáčka řídká, zakvedláme s hladkou moukou.
- Podle potřeby přisolíme a přisladíme.
- Podáváme ideálně s bramborovým knedlíkem a uzeným masem.
Související
-
Jemná rajská omáčka
V Apetýtu pro vás máme další chutný bezmasý recept. Tentokrát budou naší hlavní ingrediencí rajčata. Konzumovat je můžeme v různých podobách.
-
Směs s křenem
Křen všichni známe a možná i víme, že má příznivé účinky na trávení. Obsahuje hořčičné silice, vitamín C a těkavé látky se silnými antibiotickými účinky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.