Trnková máčka
Díky svým zdravotním účinkům byly trnky známé už v antice. Obsahují velké množství vitamínu C nebo také prospěšné minerální látky. Pomáhají při žaludečních obtížích, působí protizánětlivě a upravují krevní tlak.
Budete potřebovat:
- 3 lžíce povidel
- ¼ - ½ litru vody
- trochu strouhaného perníku
- špetku skořice
- na špičku nože mletého hřebíčku
- trochu citronové kůry
- smetanu ke šlehání
- případně trochu hladké mouky
- sůl
- cukr
- sekané loupané mandle nebo rozinky
Postup:
- Povidla zalijeme vodou, dobře rozmícháme a přivedeme k varu.
- Přidáme strouhaný perník, citronovou kůru, skořici a hřebíček, případně mandle a rozinky, a chvilku povaříme.
- Pak přilijeme smetanu.
- Pokud je omáčka řídká, zakvedláme smetanu s moukou, jinak stačí zahustit jen perníkem a zjemnit smetanou.
- Podle potřeby omáčku přisolíme a přisladíme.
- Podáváme s uzeným masem a bramborovým knedlíkem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka