Tři zabijačkové speciality ze Žeravic
Pokud jste nikdy v životě nebyli na domácí zabijačce, nejspíš jste o jídlech z dnešního Apetýtu nikdy neslyšeli. Josef Sedláček ze Žeravic recepty získal už v šedesátých letech od řezníka, který u nich doma zabijačku prováděl. A pokud se k nějaké takové naskytnete i vy, určitě oceníte tři tipy na zužitkování méně používaných částí pašíka.
První jednohubka
Zabijačka samozřejmě není záležitostí jedné hodinky. A tak promrzlí nedočkavci co chvíli sledují, co už by mohli ochutnat. Když se v kotli vaří maso na tlačenku a jitrnice, jeden z prvních kousků, který může z kotle ven, je podbradek. Je tučnější, ale velice jemný a tak ho i pan Sedláček doporučuje k okamžité konzumaci - ještě horký ho nakrájíme na špalíky široké asi 1,5 a dlouhé zhruba 5 cm, potřeme utřeným česnekem, osolíme a opepříme. Nejlepší je tato první zabijačková specialita opravdu vřelá s malým kouskem chleba. No a společně se slivovicí spolehlivě zahřeje už v brzkých hodinách.
Mozek jako (o)máčka
Tento recept od zmíněného řezníka si pan Sedláček upravil do této podoby: Na pánvi necháme na vnitřním sádle zesklovatět cibulku, přidáme hladkou mouku a umícháme světlou jíšku. Do kastrolu nalijeme asi 1 litr vývaru z připravované polední polévky, která se odebírá z kotle, když je maso téměř hotové. Můžeme ale připravit i samostatný zeleninový vývar s kořením. Přidáme zásmažku a přivedeme k varu. Pak přimícháme najemno naškrabaný mozeček, osolíme, opepříme a vaříme, dokud mozeček nezměkne. Na závěr přidáme naškrabaný česnek, krátce povaříme a odstavíme z plotny. „Máčka“ by měla být lehce krémová voňavá po vnitřním sádle. Podáváme s vařeným zabíjačkovým masem z poledního kotle, okurkou a chlebem.
Osmažené brzlíky
Brzlík, to je další vnitřnost, na kterou se trochu zapomíná. Když už se s ním něco dělá, tak se obvykle přidává do dalších jídel - třeba guláše. Pan Sedláček ho má rád ale takto: očištěné brzlíky osmažíme na troše sádla z obou stran. Lehce osolíme a opepříme a podáváme na topince potřené česnekem. Tato jednohubka je výborná s černým pivem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.