Sýrové pečivo kynuté přes noc
Rohlíky patřily mezi pečivo, kterými lidé obdarovávali koledníky. I na Dušičky se v některých oblastech, třeba jižních Čechách, na koledu chodilo. Dostávali je ale třeba i chudí lidé a pocestní. Ve Švábsku se připravovaly ze špaldové mouky a vypadaly spíše jako bagety. A nerozdávaly se koledníkům, nýbrž byly spolu s vínem připraveny právě pro dušičky, které se v tyto dny vracely.
Budete potřebovat:
- 500 g pšeničné chlebové mouky
- 350 g vody
- 3 lžičky soli
- 5 g medu
- 5 g oleje nebo sádla
- 5 g droždí
- strouhaný sýr
Postup:
- Med rozmícháme ve vlažné vodě spolu s droždím.
- Smícháme s moukou a solí a v robotu uhněteme těsto.
- Zakryté necháme krátce odpočívat, přidáme olej nebo rozpuštěný tuk a znovu prohněteme.
- Zakryjeme a necháme alespoň 12 hodin kynout v lednici (ne však více než 24 hodin).
- Asi hodinu před zpracováním těsto vyndáme z lednice.
- Vyklopíme na pomoučenou plochu (znovu už nehněteme), upravíme přiblížně do tvaru obdélníku a připravíme si dvě špachtle.
- Namočíme je do studené vody a s jejich pomocí těsto rozdělíme na pruhy a přeneseme je na plech vyložený pečicím papírem.
- Posypeme strouhaným sýrem a postříkáme trochou vody. Dáme do trouby vyhřáté na 230 stupňů na 10 minut.
- Poté stáhneme na 190 stupňů a ještě zhruba 7 minut dopékáme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.