Sýrová polévka
Další recept ze zásoby kolegy Josefa Veselého, kterým se vrací do dob svého dětství.
K tomuto receptu Josef Veselý přidal tuto příhodu: Tuto polévkou jsem se naučil vařit současně s květákovým nákypem, a to ve dvanácti letech. Přihodilo se to o prázdninách, a já tím velice překvapil rodiče, kteří si do té doby nemysleli, že by v jejich synkovi mohly dřímat takovéto vlohy. ...Příprava polévky, jež patří dodnes k rodinnému stříbru, je trošku náročnější, ale nikoli na ingredience, ale na trpělivost.
Budete potřebovat:
máslo
hladká mouka
tavený sýr (nebo měkký sýr s bílou plísní)
vývar
drobné těstoviny
nasekaná petrželka
sůl, pepř
Postup:
1. Máslo rozpustíme, přidáme hladkou mouku a umícháme hladkou jíšku.
2. Přidáme nadrobno nakrájený sýr a smícháme do podoby “smetanového knedlíku”.
3. Ten potom pomalu rozpustíme ve vývaru tak, aby vznikla smetanová polévka.
4. Ochutíme jí dle potřeby a na závěr přidáme uvařené drobné těstoviny (případně na menší kousky nalámané makarony).
5. Na talíři zdobíme nasekanou petrželkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.