Švestková zemlbába
Žemlovka bez jablek a bez rohlíků? I takovou si můžete připravit, pokud máte švestky a nějakou starší vánočku. Právě z těchto surovin připravuje oblíbené sladké jídlo Milena Novotná z Olešnice.
Budete potřebovat:
60 g krupicového cukru
500 ml polotučného mléka
5 žloutků
5 lžic medu
2 lžičky perníkového koření
1 menší máslová vánočka
10 větších švestek
máslo na vymazání formy
moučkový cukr na posypání
Postup:
1. Do pánve se silným dnem nasypeme cukr a necháme pomalu zkaramelizovat.
2. Vlijeme ho na dno pekáčku, kterým jsme vymazali větším množstvím másla.
3. Do mísy nalijeme mléko, přidáme žloutky, med a koření a pomocí ponorného mixéru promixujeme.
4. Vánočku nakrájíme na zhruba 2 cm silné plátky.
5. Každý kousek ponoříme do mléčné směsi a necháme nasáknout.
6. Poté naskládáme do pekáčku střídavě s půlkami švestek.
7. Pečeme v troubě předehřáté na 170 stupňů asi 35 minut.
8. Hotovou zemlbábu posypeme moučkovým cukrem a podáváme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.