Švestková zemlbába

Žemlovka bez jablek a bez rohlíků? I takovou si můžete připravit, pokud máte švestky a nějakou starší vánočku. Právě z těchto surovin připravuje oblíbené sladké jídlo Milena Novotná z Olešnice.

Budete potřebovat:

60 g krupicového cukru
500 ml polotučného mléka
5 žloutků
5 lžic medu
2 lžičky perníkového koření
1 menší máslová vánočka
10 větších švestek

máslo na vymazání formy
moučkový cukr na posypání

Postup:

1. Do pánve se silným dnem nasypeme cukr a necháme pomalu zkaramelizovat.

2. Vlijeme ho na dno pekáčku, kterým jsme vymazali větším množstvím másla.

3. Do mísy nalijeme mléko, přidáme žloutky, med a koření a pomocí ponorného mixéru promixujeme.

4. Vánočku nakrájíme na zhruba 2 cm silné plátky.

5. Každý kousek ponoříme do mléčné směsi a necháme nasáknout.

6. Poté naskládáme do pekáčku střídavě s půlkami švestek.

7. Pečeme v troubě předehřáté na 170 stupňů asi 35 minut.

8. Hotovou zemlbábu posypeme moučkovým cukrem a podáváme.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.