Švédské bochánky

Vyzkoušejte recept od naší redaktorky Zuzky Plíškové. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.

Budete potřebovat:
půl kila hladké mouky
špetka soli
200 ml mléka
kostka droždí
50 g cukru
špetka šafránu
60 g změklého másla
2 vejce
velká lžíce zakysané smetany
rozinky

Postup:
1. V rendlíku zahřejeme mléko s lžičkou cukru a šafránem.

2. Odstraníme z plotny a necháme povychladnout, aby bylo vlažné.

3. Pak do něj rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.

4. V míse smícháme mouku a sůl. Doprostřed vlijeme kvásek, přidáme máslo, vejce a zakysanou smetanou. Vypracujeme těsto.

5. Postupně zapracováváme podle potřeby další mouku. Těsto by mělo být stále trochu lepivé. Necháme zakryté vykynout.

6. Poté ještě jednou prohněteme a tvoříme malé bochánky, ze kterých vyválíme válečky.

7. Ty poté zformujeme do esíček, která klademe na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě půl hodiny kynout.

8. Troubu předehřejeme na 200 stupňů, každý kousek pečiva potřeme vejcem a ozdobíme na obou koncích rozinkami.

9. Pečeme dozlatova asi 15 minut.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.