Švédské bochánky
Vyzkoušejte recept od naší redaktorky Zuzky Plíškové. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.
Budete potřebovat:
půl kila hladké mouky
špetka soli
200 ml mléka
kostka droždí
50 g cukru
špetka šafránu
60 g změklého másla
2 vejce
velká lžíce zakysané smetany
rozinky
Postup:
1. V rendlíku zahřejeme mléko s lžičkou cukru a šafránem.
2. Odstraníme z plotny a necháme povychladnout, aby bylo vlažné.
3. Pak do něj rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.
4. V míse smícháme mouku a sůl. Doprostřed vlijeme kvásek, přidáme máslo, vejce a zakysanou smetanou. Vypracujeme těsto.
5. Postupně zapracováváme podle potřeby další mouku. Těsto by mělo být stále trochu lepivé. Necháme zakryté vykynout.
6. Poté ještě jednou prohněteme a tvoříme malé bochánky, ze kterých vyválíme válečky.
7. Ty poté zformujeme do esíček, která klademe na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě půl hodiny kynout.
8. Troubu předehřejeme na 200 stupňů, každý kousek pečiva potřeme vejcem a ozdobíme na obou koncích rozinkami.
9. Pečeme dozlatova asi 15 minut.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Nenechte si ujít kouzlo staré Číny s Hankou Maciuchovou
Ondřej Kepka, režisér a moderátor


Tajný deník čínské císařovny
Románové zpracování životního příběh císařovny vdovy Cch'-si, která se jako mladá dívka Jehonala stala konkubínou císaře a díky mimořádné inteligenci, intrikám i krutosti dokázala postupně vystoupat na vrchol a na půlstoletí se stát faktickou vládkyní Číny.