Sváteční koláč

Středeční recept Apetýtu bude nasladko – připravit si můžete variantu tradičního posvícenského koláče. Ale nebojte, nebude to náročné!

Budete potřebovat:

  • 1 listové těsto
  • 1 kostku tvarohu
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce
  • 1/2 kelímku povidel
  • 1 lžíci cukru krupice
  • 4 lžíce mletého máku
  • 1 lžíci mléka
  • hrst rozinek, mandlových lupínků a mandlových hranolků
  • trochu rumu

Postup:

  1. Listové těsto rozválíme a vytvarujeme do kulaté koláčové formy.
  2. Vytvoříme vyvýšené okraje, připravíme si tři druhy náplně.
  3. Tvarohovou připravíme tak, že tvaroh rozmícháme s vanilkovým cukrem, lžící krupicového cukru a vejcem, mák si rozmícháme s lžičkou mléka a přidáme rum.
  4. Náplně nanášíme na připravené těsto, povidla, tvaroh i mák, zdobíme do kruhu, střídáme světlé a tmavé.
  5. Ozdobíme rozinkami a mandlemi.
  6. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů, dokud okraje koláče nezezlátnou. Servírujeme pocukrované moučkovým cukrem.

Související

  • Moučník královny Konstancie

    Středeční vysílání Apetýtu se uskutečnilo v areálu kláštera Porta coeli v Předklášteří. A tak se s vámi rádi podělíme o recept na moučník královny Konstancie Uherské.

  • Cheesecake s melounovým přelivem

    Cheesecake je lehký dort, který je během chvilky připravený a hosté jej milují. Připravte si jeho lahodnou variantu s melounovým přelivem!

  • Čokopudinkový dort s ovocem

    Apetýt přináší recept na slavnostní překvapení, ovčem v odlehčené, dalo by se říct až letní podobě. Příprava není složitá, využijete při ní sezónní ovoce.