Svatební koláče z Lipovce

Recept od naší posluchačky Bohumily Zouharové.

Budeme potřebovat:
500 g hladké mouky
500 g polohrubé výběrové mouky
150 g cukru krupice
5 až 7 žloutků
3 lžíce rumu
3 lžíce octa
400 ml oleje
70 g másla (přibližně 1/3 kostky)
1 a půl kostky kvasnic
500 ml mléka
špetka soli

Tvarohová nádivka:
1 kg tvarohu
300 g krupice
třetina muškátového oříšku (najemno nastrouhaná)
citrónová kůra z půlky citronu
70 g másla
1 vajíčko
1 vanilkový cukr
100 g rozinek namočných ve vodě nebo rumu

Posypka:
100 g polohrubé mouky
100 g hladké mouky
100 g mletého cukru
100 g másla nebo tuku

Postup:
1. Z vlažného mléka, cukru a kvasnic zaděláme kvásek. Počkáme až vyskočí.

2. Dáme do mísy mouku, žloutky, sůl, rum a ocet. Přidáme kvásek, jemně zamícháme a vlejeme olej a máslo.

3. Vypracujeme těsto a necháme kynout asi půl hodiny.

4. Lžičkou vyhazujeme kousky velikosti ořechu.

5. Nadíváme tvarohem. Do každého koláčku položíme rozinku, zamotáme a dáváme na pomaštěný plech zamotaným dolů.

6. Necháme nakynout asi půl hodiny, potřeme vajíčkem s mlékem, přidáme posypku a pečeme.

7. Po upečení necháme vychladnout a namáčíme do rozpuštěného másla s rumem. Na talíři necháme okapat a obalujeme v cukru s vanilkou. Dávka je zhruba na 200 koláčků.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.