Studentské dukátové buchtičky

Oblíbené jídlo, jehož příprava je ale jednodušší. Anežka Chlupová ze Suchého u Boskovic jej připravuje tak, že upeče v domácí pekárně z vánočkového těsta (které se často používá i na mazanec) cihličku. Část použije na buchtičky a zbytek sní k snídani. Použít ale můžete i starší vánočku nebo právě mazanec.

Budete potřebovat:

vánočkové těsto:
500 g polohrubé mouky
100 g moučkového cukru
100 g másla
2 žloutky
27 g droždí
4 g soli
250 ml mléka
citrónová kůra

na polití:
vanilkový pudink s rumem

Postup:

1. Z části vlažného mléka, trošky cukru a rozdrobených kvasnic si necháme vzejít kvásek.

2. Žloutky rozkvedláme s prohladlým rozpuštěným máslem a druhou části mléka a spojíme s ostatními surovinami, ze kterých uhněteme hladké těsto.

3. Necháme na teplém místě vykynout (tak, aby těsto zdvojnásobilo svůj objem). A poté upečeme v dobře vyhřáté troubě nebo domácí pekárně.

4. Pro tyto potřeby tedy nemusíme nutně plést vánočku, ale třeba bochánek, případně cihličku.

5. Rozkrájíme na kousky, které polijeme teplým vanlkovým pudinkem s kapkou rumu.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.