Studentské dukátové buchtičky
Oblíbené jídlo, jehož příprava je ale jednodušší. Anežka Chlupová ze Suchého u Boskovic jej připravuje tak, že upeče v domácí pekárně z vánočkového těsta (které se často používá i na mazanec) cihličku. Část použije na buchtičky a zbytek sní k snídani. Použít ale můžete i starší vánočku nebo právě mazanec.
Budete potřebovat:
vánočkové těsto:
500 g polohrubé mouky
100 g moučkového cukru
100 g másla
2 žloutky
27 g droždí
4 g soli
250 ml mléka
citrónová kůra
na polití:
vanilkový pudink s rumem
Postup:
1. Z části vlažného mléka, trošky cukru a rozdrobených kvasnic si necháme vzejít kvásek.
2. Žloutky rozkvedláme s prohladlým rozpuštěným máslem a druhou části mléka a spojíme s ostatními surovinami, ze kterých uhněteme hladké těsto.
3. Necháme na teplém místě vykynout (tak, aby těsto zdvojnásobilo svůj objem). A poté upečeme v dobře vyhřáté troubě nebo domácí pekárně.
4. Pro tyto potřeby tedy nemusíme nutně plést vánočku, ale třeba bochánek, případně cihličku.
5. Rozkrájíme na kousky, které polijeme teplým vanlkovým pudinkem s kapkou rumu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.