Šťavnatá sekaná
Celý týden zněly ve vysílání Českého rozhlasu Brno recepty pro milovníky masa. Připravovali jsme vepřové, kuřecí i hovězí maso. Dnes to doplní recept na maso mleté.
Sekaná je známá v českých zemích už od středověku. Dříve se však jednalo o luxusní jídlo, které se připravovalo výhradně z kýty nebo svíčkové a maso se nemlelo, ale sekalo se nadrobno ručně. Všechno změnil až vynález mlýnku na maso. Dnes patří domácí sekaná oblíbeným pokrmům. Nebojte se k masu přidat i nějakou zeleninu nebo houby, dodají masu další chuť a šťavnatost.
Budete potřebovat:
- 800 g mletého masa (mix vepřového a hovězího)
- 1 ks cibule
- 150 g mraženého hrášku
- 2 mrkve
- 1 lžíce dijonské hořčice
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- 2 lžíce nasekané hladkolisté petržele
- dvě lžíce strouhanky
- 1 ks vejce
- bílek (na potření)
- olej
Postup:
- Cibuli nakrájejte najemno a mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle.
- Mleté maso dejte do mísy, přidejte cibuli, mrkev a hrášek. Pak přidejte vejce, strouhanku, petrželku, sůl a pepř. Směs důkladně propracujte.
- Vytvořte bochánek, kterým několikrát vší silou bouchnete o pracovní desku, abyste odstranili přebytečný vzduch, bochník sekané díky tomu nepopraská.
- Takto připravenou hmotu po částech napěchujte do olejem vymazané chlebíčkové formy – v ní se totiž sekaná snadno peče a drží tvar.
- Sekanou můžete ještě před pečením potřít bílkem. I tento trik pomůže udržet kůrku pěkně celistvou.
- Pokud chcete, aby byla sekaná ještě šťavnatější, můžete ji poklást plátky anglické slaniny.
- Formu se sekanou vložte do trouby předem vyhřáté na 180 °C a při této teplotě ji pečte asi hodinu.
Není dobré troubu během pečení zbytečně otevírat, protože se s každým otevřením dvířek sníží teplota. Nevyplatí se ani péct při vyšší teplotě, aby byla sekaná rychleji hotová, protože i to je důvod k prasknutí. Hotovou sekanou podávejte s bramborovou kaší. Vynikající a netradiční je servírovaná s topinkou, jogurtovým dipem a ajvarem.
Související
-
Kuřecí ve smetanové kari omáčce
Kuřecí maso obsadilo v oblíbenosti strávníků druhé místo. Na jídelníčku se objevuje často a někdy jako by docházela inspirace, jak ho co nejlépe zpracovat.
-
Specialita, na kterou Francouzi nedají dopustit. Zkuste si připravit rilletes
Na recepty z masa se zaměříme v Apetýtu celý tento týden. Originální zpracování nabídne hned dnešní recept. Vydáme se za ním do Francie.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka