Šťavnatá sekaná

Celý týden zněly ve vysílání Českého rozhlasu Brno recepty pro milovníky masa. Připravovali jsme vepřové, kuřecí i hovězí maso. Dnes to doplní recept na maso mleté.

Sekaná je známá v českých zemích už od středověku. Dříve se však jednalo o luxusní jídlo, které se připravovalo výhradně z kýty nebo svíčkové a maso se nemlelo, ale sekalo se nadrobno ručně. Všechno změnil až vynález mlýnku na maso. Dnes patří domácí sekaná oblíbeným pokrmům. Nebojte se k masu přidat i nějakou zeleninu nebo houby, dodají masu další chuť a šťavnatost.

Budete potřebovat:

  • 800 g mletého masa (mix vepřového a hovězího)
  • 1 ks cibule
  • 150 g mraženého hrášku
  • 2 mrkve
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • sůl
  • pepř (čerstvě namletý)
  • 2 lžíce nasekané hladkolisté petržele
  • dvě lžíce strouhanky
  • 1 ks vejce
  • bílek (na potření)
  • olej

Postup:

  1. Cibuli nakrájejte najemno a mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle.
  2. Mleté maso dejte do mísy, přidejte cibuli, mrkev a hrášek. Pak přidejte vejce, strouhanku, petrželku, sůl a pepř. Směs důkladně propracujte.
  3. Vytvořte bochánek, kterým několikrát vší silou bouchnete o pracovní desku, abyste odstranili přebytečný vzduch, bochník sekané díky tomu nepopraská.
  4. Takto připravenou hmotu po částech napěchujte do olejem vymazané chlebíčkové formy – v ní se totiž sekaná snadno peče a drží tvar.
  5. Sekanou můžete ještě před pečením potřít bílkem. I tento trik pomůže udržet kůrku pěkně celistvou.
  6. Pokud chcete, aby byla sekaná ještě šťavnatější, můžete ji poklást plátky anglické slaniny.
  7. Formu se sekanou vložte do trouby předem vyhřáté na 180 °C a při této teplotě ji pečte asi hodinu.

Není dobré troubu během pečení zbytečně otevírat, protože se s každým otevřením dvířek sníží teplota. Nevyplatí se ani péct při vyšší teplotě, aby byla sekaná rychleji hotová, protože i to je důvod k prasknutí. Hotovou sekanou podávejte s bramborovou kaší. Vynikající a netradiční je servírovaná s topinkou, jogurtovým dipem a ajvarem.

Související