Špenátová roláda

Špenátová roláda je ideální pro návštěvu i jako občerstvení na oslavu odchodu starého roku a příchodu roku nového. Vyzkoušejte ji, příprava je rychlá a nadšení konzumentů veliké.

Budete potřebovat:

na těsto:

  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • 3 vejce
  • 5 lžic hladké mouky
  • mletý černý pepř
  • 1 balíček špenátového protlaku

na náplň:

  • 20 oliv
  • 50 g sýru niva
  • 4 plátky eidamu
  • 8 plátků šunky
  • 10 cherry rajčat
  • 4 plátky uzeného eidamu
  • 1 paprika

Postup:

  1. Česnek oloupeme a prolisujeme, žloutky oddělíme od bílků. Z bílků našleháme sníh.
  2. Špenátový protlak rozmrazíme v mikrovlnné troubě. Pokud je ve špenátu hodně vody, můžeme ji částečně slít. Malé množství tekutiny však nevadí. Špenát následně ochutíme prolisovaným česnekem, solí a pepřem.
  3. Do špenátu vmícháme žloutky, mouku a sníh z bílků. Hotové těsto vylijeme na pekáč opatřený pečicím papírem a důkladně jej rozetřeme po celé ploše.
  4. Špenátový korpus pečeme asi 20 minut při 150 °C.
  5. Povrch upečeného těsta ihned pokládáme dle chuti různými druhy sýrů, šunkou, salámem, na kraji můžeme začít například s čerstvými cherry rajčátky, olivami či paprikou, které nám pomohou vytvořit barevnou mozaiku.
  6. Jinou variantou je potření povrchu rolády míchanými vajíčky.
  7. Špenátovou roládu zarolujeme a dáme odpočinout do vypnuté, ale stále vyhřáté trouby asi na 15 minut. Ingredience se tak propojí a zelenina částečně změkne.

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.