Špenátová roláda
Špenátová roláda je ideální pro návštěvu i jako občerstvení na oslavu odchodu starého roku a příchodu roku nového. Vyzkoušejte ji, příprava je rychlá a nadšení konzumentů veliké.
Budete potřebovat:
na těsto:
- 2 stroužky česneku
- sůl
- 3 vejce
- 5 lžic hladké mouky
- mletý černý pepř
- 1 balíček špenátového protlaku
na náplň:
- 20 oliv
- 50 g sýru niva
- 4 plátky eidamu
- 8 plátků šunky
- 10 cherry rajčat
- 4 plátky uzeného eidamu
- 1 paprika
Postup:
- Česnek oloupeme a prolisujeme, žloutky oddělíme od bílků. Z bílků našleháme sníh.
- Špenátový protlak rozmrazíme v mikrovlnné troubě. Pokud je ve špenátu hodně vody, můžeme ji částečně slít. Malé množství tekutiny však nevadí. Špenát následně ochutíme prolisovaným česnekem, solí a pepřem.
- Do špenátu vmícháme žloutky, mouku a sníh z bílků. Hotové těsto vylijeme na pekáč opatřený pečicím papírem a důkladně jej rozetřeme po celé ploše.
- Špenátový korpus pečeme asi 20 minut při 150 °C.
- Povrch upečeného těsta ihned pokládáme dle chuti různými druhy sýrů, šunkou, salámem, na kraji můžeme začít například s čerstvými cherry rajčátky, olivami či paprikou, které nám pomohou vytvořit barevnou mozaiku.
- Jinou variantou je potření povrchu rolády míchanými vajíčky.
- Špenátovou roládu zarolujeme a dáme odpočinout do vypnuté, ale stále vyhřáté trouby asi na 15 minut. Ingredience se tak propojí a zelenina částečně změkne.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.