Sonda do života vysokoškoláků. Láska, práce, příroda a další témata ve studentských fejetonech

21. červen 2023

Poslechněte si sedm fejetonů, které napsali a čtou studentky a studenti oboru Rozhlasová a televizní dramaturgie a scenáristika na Divadelní fakultě JAMU.

V prvním ročníku píší vždy studenti rozhlasového a televizního dvojoboru pod vedením své pedagožky, profesorky JAMU Aleny Blažejovské, fejetony. A protože je pak také načítají ve studiu Českého rozhlasu Brno, mohou se v nich s posluchači podělit o své příběhy, témata, zájmy či problémy.

Ve svých fejetonech se zabývají nejen láskou, přátelstvím a partnerskými vztahy, ale například i tím, jak se jim daří skloubit vysokoškolské studium s prací. Většina studentů si dnes totiž musí přivydělávat, a to například na ubytování v Brně. Pocházejí většinou odjinud, a tak se v jejich fejetonech prohánějí různé dopravní prostředky.

Čtěte také

Dozvíme se něco také o starších generacích, o tom, jak vypadají v očích studentů. A v zorném úhlu je rovněž příroda. A protože studenti mají už ledacos načteno, používají i různé odkazy na českou a světovou literaturu. Důležitým tématem jsou i učitelé. Možná vás překvapí, že studenti jsou schopní vidět a uznat, že učitelství je „práce za všechny peníze“.

Přejeme vám příjemný poslech a pěkné prázdniny – ty i našim začínajícím autorům: Zitě Botkové, Ondřeji Hybáškovi, Lence Kolomazníkové, Kristýně Motyčákové, Andrewu Novákovi, Vojtěchu Rikanovi a Kláře Salcmanové. A za režijní vedení děkujeme Radimu Nejedlému.

Spustit audio

Související