Slané pečivo

Vyzkoušejte recept od paní Marie Králové z Vranova nad Dyjí. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.

Budeme potřebovat:
200 g polohrubé mouky
150 g tuku
20 g droždí
3 lžíce mléka
špetka cukru
žloutek na potření pečiva
na ozdobu-strouhaný sýr, semínka, mák

Postup:
1. Smícháme mléko, droždí a cukr a necháme vzejít kvásek. Společně s moukou zpracujeme v těsto, které necháme odpočinout v lednici nejlépe do druhého dne.

2. Vyválíme asi 2 mm tenký plát, který přeneseme válečkem na plech vyložený pečicím papírem. Rádýlkem přímo na plechu krájíme tyčinky, nebo různé tvary.

3. Potřeme žloutkem a posypeme solí, mákem, sýrem, či dle libosti. Pečivo se při pečení samo oddělí, takže je to snazší, než vykrajovat na válu a až pak přenášet na plech. Pečeme při 170 stupních dokřupava.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.