Slané pečivo
Vyzkoušejte recept od paní Marie Králové z Vranova nad Dyjí. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.
Budeme potřebovat:
200 g polohrubé mouky
150 g tuku
20 g droždí
3 lžíce mléka
špetka cukru
žloutek na potření pečiva
na ozdobu-strouhaný sýr, semínka, mák
Postup:
1. Smícháme mléko, droždí a cukr a necháme vzejít kvásek. Společně s moukou zpracujeme v těsto, které necháme odpočinout v lednici nejlépe do druhého dne.
2. Vyválíme asi 2 mm tenký plát, který přeneseme válečkem na plech vyložený pečicím papírem. Rádýlkem přímo na plechu krájíme tyčinky, nebo různé tvary.
3. Potřeme žloutkem a posypeme solí, mákem, sýrem, či dle libosti. Pečivo se při pečení samo oddělí, takže je to snazší, než vykrajovat na válu a až pak přenášet na plech. Pečeme při 170 stupních dokřupava.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.