Škvarkové pagáčky z Trnavy

Recept od naší posluchačky Andrey Mozogové.

Budeme potřebovat:
1 kg polohrubé mouky
300 g škvarků
3 lžíce sádla
2 zakysané smetany
2 lžíce kmínu
sůl

A jdeme na to:
1. Mouku osolíme, přidáme posekané škvarky, rozpuštěné sádlo, smetany a 1 lžíci kmínu.
2. Zpracujeme do těsta, pokud je konzistence hustá, přidáme trochu mléka.
3. Těsto necháme odpočívat v pokojové teplotě přibližně 30 minut.
4. Potom lžící nabíráme hromádky a dáváme na sádlem vymazaný plech.
5. Rukama tvarujeme placky, které sypeme zbylým kmínem.
6. Pečeme ve vyhřáté troubě na 190 stupňů 20 minut.

Tip: Ideální k polévce kyselici.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.