Škvarková pomazánka
Zima, brzký budíček, míchání horké krve, vaření ovaru, vůně masa, jelítek i sádla. Tak to je obrazový a možná i aromatický kolorit zabíjačky, který dodnes na mnoha místech patří k zimním měsícům. A i když se dnes při slově vepřové sádlo mnozí ošívají, dříve bylo nezbytným základem kuchyně.
Na škvarkovou pomazánku z Vlčnova budete pootřebovat:
- 250 g škvarků
- 1 střední cibule
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 1 větší sterilovaná okurka
- 1 vejce
- sůl
Postup:
- Škvarky namelem najemno a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, okurku a natvrdo uvařené vejce.
- Pomazánku spojíme lžíci plnotučné hořčice a podle chuti přisolíme.
Na Uherskohradišťsku připravují pomazánku trochu jinak.
- 250 g škvarků
- 150 g sádla
- sůl
- Škvarky pomeleme na mlýnku, přidáme sádlo a osolíme.
- Natíráme na chleba.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://brno.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://brno.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/c61cb9fdb5b8bd1e1a6d06ebcb7110e7.jpg?itok=4Fwwcnre)
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka