Skořicové hvězdičky

Vyzkoušejte recept od naší redaktorky Zuzky Plíškové. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.

Budete potřebovat:
2 velké vaječné bílky
kůra z jednoho citrónu a trochu šťávy
200 g moučkového cukru
250 g mletých ořechů
3 lžičky skořice
trochu strouhaného zázvoru

Postup:
1. Bílky vyšleháme do pěny, přidáme kůru a šťávu z citrónu a šleháme dál, dokud sníh netvoří špičky.

2. Pomalu zapracujeme po částech moučkový cukr a vyšleháme do tužší směsi.

3. Trochu sněhu si dáme stranou na ozdobu a do zbytku přidáme mleté ořechy, zázvor a skořici.

Skořicové hvězdičky, vánoční cukroví, pečivo (ilustrační foto)

4. Aby se nám z těsta dobře vykrajovalo, poprášíme moučkovým cukrem pečicí papír nebo jinou podložku. Na něj dáme těsto, to také poprášíme moučkovým cukrem a překryjeme dalším archem pečicího papíru.

5. Přes něj těsto rozválíme na sílu asi půl centimetru. Odstraníme vrchní papír a z těsta vykrajujeme hvězdičky, které klademe na plech vyložený pečicím papírem.

6. Odloženou bílkovou směs můžeme naředit trochou vody a lžičkou trochu navrstvíme na každou hvězdičku (můžeme ozdobit plátkem mandlí).

7. Pečeme při 150 stupních asi 15 minut.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

Karel Klostermann Ze světa lesních samot

Ze světa lesních samot

Koupit

Román klasika české literatury zobrazuje dramatické změny poměrů na česko-bavorském pomezí v posledním čtvrtletí 19. století, kdy ustálený životní řád "světa lesních samot" narušila živelná katastrofa.