Sekaná se slaninou
Bramborová kaše, sekaná a kyselé okurky. Obyčejně české jídlo, které je ale v domácí kuchyni velmi oblíbené. Mate-li na ně chuť, můžete se inspirovat našimi dnešními apetýtovými recepty. Dnes v nich vybíráme z receptů vás posluchačů a tentokrát za recept děkujeme paní Radce z Brna.
Na sekanou budete potřebovat:
- asi ¾ kg mletého masa (můžete kombinovat hovězí a vepřové, ale není to podmínka)
- 2 cibule
- 2-3 stroužky česneku
- 2 vajíčka
- 1-2 lžičky soli
- asi lžíci majoránky nebo i jiných bylinek
- strouhanku
- plátky slaniny (cca 12 plátků)
Postup:
- V hluboké míse rozetřeme mleté maso, nadrobno nakrájenou cibuli a rozetřený česnek.
- Osolíme a dále vmícháme dvě syrová vejce a majoránku.
- U bylinek můžeme ale různě kombinovat podle chuti, můžeme přidat i jiné druhy.
- Výborné je také například přidání čerstvé nasekané petrželky.
- Nakonec přidáme strouhanku, pokud potřebujeme, můžeme vmíchat i trochu mléka.
- Hmota na sekanou by měla držet pohromadě a důležité je ji dobře uhnít.
- Z hmoty vytvarujeme sekanou a zabalíme ji do plátků slaniny.
- Pečeme v troubě na 180 stupňů a si hodinu.
- V pekáči podlijeme vodou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.