Salátová húpá máčka

Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku nás v dnešních apetýtových receptech zavede do Kunovic.

Budete potřebovat:

  • 1 lžíce sádla
  • 5 lžic hladké mouky
  • 1 lžička octa
  • 150 ml smetany (může být i kysaná)
  • hlávkový salát 
  • sůl

Postup:

  1. Ze sádla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme vodou a povaříme.
  2. Přidáme ocet a osolíme.
  3. Hlávkový salát omyjeme, natrháme na menší kousky a vmícháme do jíšky, aby se listy obalily.
  4. Zalijeme studenou sladkou nebo kysanou smetanou.
  5. Podáváme například s kynutým knedlíkem, bez masa. 

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.