Šalamounova buchta
Recept od Kamily Juranové z Brna. Buchta není vůbec suchá, naopak pěkně vláčná a šťavnatá.
Budete potřebovat:
2 hrnky práškového cukru
3 lžíce kakaa
1 hrnek vody
250 g rozpuštěného másla, nebo rostlinného tuku na pečení
4 vejce
1 prášek do pečiva
2 hrnky polohrubé mouky
Postup:
1. Cukr promícháme s kakaem.
2. Přidáme vodu a rozpuštěné máslo a dobře promícháme.
3. Jeden hrnek této směsi odebereme a dáme stranou (nejlépe do tepla).
4. Ke zbytku přidáme vejce a mouku smíchanou s práškem do pečiva.
5. Směs nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech (na těsto můžeme přidat ovoce).
6. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut a ještě horké polijeme směsí, kterou jsme si dali stranou.
7. Můžeme posypat strouhaným kokosem, nebo oříšky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.