Rumfordská polévka

Hrachová polévka (ilustrační foto)

Vyzkoušejte původní recept z Pernštejnska. Jediný, který se dochoval po hrabatech Mittrowských. Rumfordská polévka měla posilnit lid, aby pracoval a vojsko, aby mělo sílu k boji. Ostatně polévka, kterou vymyslel hrabě Benjamin Rumford, platila svého času v Evropě za lék na hladomor.

Budeme potřebovat:
vývar z odřezků a vepřových kostí
kroupy
hrách
kořenová zelenina
brambory
zázvor
sůl, pepř

Postup:
1. Den předem si připravíme vývar a přes noc namočíme ve vodě hrách a kroupy, množství podle toho, jak chceme mít polévku hustou.

2. Dáme vařit vývar a přidáme namočený hrách, poté kroupy. Pak přisypeme nakrájenou kořenovou zeleninu, povaříme a nakonec přidáme nakrájené brambory.

3. Vaříme doměkka a až úplně nakonec přidáme nastrouhaný zázvor. Osolíme a opepříme dle chuti.