Řepáky z Velkých Opatovic
Vyzkoušejte recept od naší posluchačky Marie Pospíšilové.
Budeme potřebovat:
500 g hladké mouky
60 g droždí
2 až 3 hrsti krystalového cukru
2 až 3 žloutky
3/4 sklenice oleje
250 ml mléka
1 vanilkový cukr
citrónová kůra
sůl
Připravíme si nádivku (nejlépe den předem):
1. Dvě cukrové řepy vaříme v papinově hrnci, necháme vychladnout a oloupeme.
2. Mezitím svaříme 500 ml mléka. Nasypeme 250 g mletého máku, 150 g krystalového cukru, 2 hrsti strouhaného perníku, opečenou citrónovou kůru, mletou skořici, hřebíček, vanilkový cukr, trochu kakaa, hrst hrozinek (namočených v rumu), rybízovou marmeládu a do toho jemně nastrouhanou řepu.
Postup:
1. Prosijeme mouku, do důlku rozdrobíme droždí, posypeme cukrem, zalijeme vlažným mlékem, zasypeme moukou a přikryjeme utěrkou - necháme kynout.
2. Ve zbytku mléka rozmícháme cukr, sůl, vanilkový cukr a citrónovou kůru. Nalijeme na droždí, přidáme žloutky a olej. Rozmícháme ručně nebo robotem a poprášíme moukou - necháme kynout.
3. Na vále velkou lžící děláme bochánky. Na každý dáme velkou lžíci nádivky, zabalíme, otočíme a necháme ještě kynout.
4. Rukou uděláme přibližně 10cm placky. Potřeme vajíčkem a až se to upeče potřeme máslem s rumem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka