Rajčatová omáčka

Dnes v Apetýtu nabízíme osvěžující letní recept na chutnou rajčatovou omáčku, například na špagety. 

Budete potřebovat:

  • 1 kg rajčat
  • 1 stroužek česneku
  • 1 středně velkou cibuli
  • 2 menší mrkve
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • pár lístků bazalky
  • 5 lžic olivového oleje
  • mořskou sůl
  • bílý pepř z mlýnku

Postup:

  1. Rajčata nožem nařízneme, na povrchu vytvoříme mřížky a spaříme je vroucí vodou.
  2. Stáhneme z nich pak slupku, zbavíme je jader a nakrájíme na menší kousky.
  3. Česnek i cibuli oloupeme.
  4. Česnek zůstane v celku a cibuli nakrájíme.
  5. Mrkev a celer nakrájíme na menší kousky.
  6. Rozpálíme olej, pro ovonění v něm osmahneme česnek, který pak ale vytáhneme.
  7. Přidáme nakrájenou cibuli a zeleninu, opražíme.
  8. Na závěr přidáme rajčata.
  9. Vaříme přikryté asi 30 minut.
  10. Před koncem přidáme bazalku.
  11. Osolíme, opepříme a přepasírujeme přes síto.
  12. Necháme vychladnout a studenou směs nalijeme do uzavíratelných sklenic.
  13. Použít můžeme na těstoviny nebo i k masu. 

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.