Rajčatová omáčka
Dnes v Apetýtu nabízíme osvěžující letní recept na chutnou rajčatovou omáčku, například na špagety.
Budete potřebovat:
- 1 kg rajčat
- 1 stroužek česneku
- 1 středně velkou cibuli
- 2 menší mrkve
- 1 stonek řapíkatého celeru
- pár lístků bazalky
- 5 lžic olivového oleje
- mořskou sůl
- bílý pepř z mlýnku
Postup:
- Rajčata nožem nařízneme, na povrchu vytvoříme mřížky a spaříme je vroucí vodou.
- Stáhneme z nich pak slupku, zbavíme je jader a nakrájíme na menší kousky.
- Česnek i cibuli oloupeme.
- Česnek zůstane v celku a cibuli nakrájíme.
- Mrkev a celer nakrájíme na menší kousky.
- Rozpálíme olej, pro ovonění v něm osmahneme česnek, který pak ale vytáhneme.
- Přidáme nakrájenou cibuli a zeleninu, opražíme.
- Na závěr přidáme rajčata.
- Vaříme přikryté asi 30 minut.
- Před koncem přidáme bazalku.
- Osolíme, opepříme a přepasírujeme přes síto.
- Necháme vychladnout a studenou směs nalijeme do uzavíratelných sklenic.
- Použít můžeme na těstoviny nebo i k masu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.