Pupáky z bramborového těsta

Den dopředu si uvaříme brambory ve slupce. Druhý den je oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle

Pupáky jsou jením z těch jídel, které děti prostě milují a milovaly. A oblíbené bylo i samotnými hospodyněmi, protože je jednoduché, poměrně laciné a nakrmily jím všechny děti. Pupáky se například ve Slezku jedly právě na Vánoce. Říkalo se jim třeba i opukance a šlo o drobné kousky upečeného těsta spařené horkým mlékem sypané mákem a cukrem. A právě takové jsou i ty od paní Vlasty Gavendové ze Ždánic, která nám dnešní recept poslala.

Budete potřebovat:

250 g uvařených brambor
250 g polohrubé mouky
1 vejce
špetka soli
kousek sádla
4 lžíce mléka
2 kostky cukru
½ kostky kvasnic

na dokončení:
horké mléko
mletý mák
cukr

Postup:

1. Z vlažného mléka, cukru a rozdrobených kvasnic připravíme kvásek, který necháme vzejít.

2. Brambory oloupeme a najemno nastrouháme, přidáme zbytek surovin včetně kvásku a vypracujeme těsto.

3. Z něj uděláme válečky, které rozkrájíme na zhruba 6 cm dlouhé dílky.

4. Naskládáme je na vymazaný plech a pomastíme sádlem.

5. Necháme asi 1 hodinu kynout.

6. Upečeme dorůžova a pak zalijeme horkým mlékem.

7. V misce je pak posypeme mletým cukrem, mákem a pomastíme.