Pro justici je Brno výhoda, říká členka Právnické síně slávy Iva Brožová

4. říjen 2023

Brno je třicet let centrem soudnictví České republiky. „Nikdy jsem nenašla žádné nevýhody tohoto rozhodnutí,“ tvrdí někdejší ústavní soudkyně a bývalá předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová.

Ve vedení Nejvyššího soudu strávila Iva Brožová bezmála třináct let. Předtím pomáhala na federálním ústavním soudu a následně se stala historicky první ústavní soudkyní České republiky. I když sama dodává, že toto prvenství jí vynesla shoda okolnosti – jmenovací listiny předával prezident Václav Havel podle abecedního pořadí příjmení soudců.

Čtěte také

Podle Ivy Brožové bylo správné vytvořit centrum justice mimo hlavní město, na čemž nic nemění ani rozvoj moderních technologií. „Ta fyzická vzdálenost mezi Brnem a Prahou slouží principu dělby moci,“ míní.

„Přece jenom ústavní činitelé mají ty tendence navštěvovat stejné restaurace a stejné kulturní podniky. Tam přece jenom dochází k navázání neformálních vztahů,“ uvádí příklad. A pak se může stát, že tyto neformální vztahy mohou vést třeba k většímu otevření argumentaci člověka, kterého neformálně znají.

„Trvám na tom, že to bylo dobré rozhodnutí, nenašla jsem za ty roky nevýhodu,“ říká žena zapsaná od roku 2016 v Právnické síni slávy. Připomíná, že podobně věc řeší i další státy, například Německo má svůj ústavní soud ve městě Karlsruhe.

Čtěte také

V Brně sídlí Ústavní soud, Nejvyšší soud a Nejvyšší správní soud. Právě tyto instituce letos připomínají sérií konferencí a dalších událostí třicet let justiční pozice Brna v samostatné České republice. Tradice jsou ale dlouhodobější, již z období první republiky a také z doby Československa po roce 1989, kdy v Brně jako ve městě položeném na spojnici Prahy a Bratislavy fungoval federální Nejvyšší soud a federální Ústavní soud.

Proč není Iva Brožová ani po soudních sporech s bývalým prezidentem Václavem Klausem zastánkyní přenosu některých kompetencí na soudcovské rady a neshodne se v tom ani se svými bývalými kolegy? A proč si myslí, že rozsudky jsou málo srozumitelné tím, že zbytečně opakují fakta z jiných spisů? Nejen to uslyšíte v rozhovoru z pořadu Host Dne na Moravě.

Spustit audio

Související