Pravý ukrajinský boršč
V pátečních receptech vás nově zveme do kuchyně plné ukrajinských receptů, kultury, zvyků i dalších zajímavostí. Má je pro nás Ilnara Dudash z Ukrajinské iniciativy Jižní Moravy.
Budete potřebovat:
- 500 g hovězího masa s kostí
- 1 střední mrkev
- 3 brambory
- 1 kořen petrželky
- ¼ celeru
- 2 střední červené řepy
- 1 kedlubnu
- asi ½ hlávkového zelí
- 2 stroužky česneku
- 1 cibuli
- 3 lžíce rajčatového protlaku
- na smažení řepy trochu sádla nebo oleje
- zhruba 2 lžíce octa
- 2 bobkové listy
- 1 čajovou lžičku sladké červené papriky
- zelenou petrželku, kopr, pepř a sůl
Postup:
- Maso uvaříme zvlášť v klasickém vývaru.
- Jakmile je maso hotové, vytáhneme, obereme kousky od kosti a dáme bokem.
- Veškerou zeleninu očistíme, oloupeme.
- Kořenovou zeleninu včetně brambor potom nakrájíme na kostičky.
- Oloupeme také červenou řepu, kterou posléze nastrouháme.
- Do vývaru z masa dáme cibulku vcelku, dáme vařit a nakrájíme si zelí, které nakrájíme na nudličky.
- Do vařícího vývaru dáme připravenou kořenovou zeleninu a brambory.
- Chvíli povaříme a přidáme připravené zelí.
- Rozpálíme pánev, přidáme tuk a nastrouhanou červenou řepu.
- Restujeme a po chvíli přidáme pár kapek octu a lžičku cukru.
- Na závěr přidáme také červenou papriku, necháme zkaramelizovat cukr a vypneme.
- Jakmile je ve vývaru uvařená zelenina, přidáme na nudličky nakrájené zelí.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.