Prastarý recept na linecký koláč

Recept ze začátku 19. století je zvláštní tím, že se do těsta přidávají vařené žloutky (a je to tedy tip, jak naložit s přemírou vařených vajec po Velikonocích). Tento způsob přípravy přispívá k tomu, aby těsto bylo křehčí.

Budete potřebovat:

250 g hladké mouky
250 g mletých ořechů
150 g cukru
2 větší vařené žloutky
špetka soli
skořice
vanilka
kůra z jednoho citronu a šťáva z jeho poloviny
1 máslo (studené)
1 vejce (studené)
rybízová marmeláda
plátky mandlí
žloutek na potření

Postup:

1. Smícháme mouku, ořechy, sůl, skořici a vanilku, cukr a kůru z citrónu.

2. Přidáme najemno nastrouhané žloutky a promícháme.

3. Vychlazené máslo nastrouháme a přidáme do důlku, který vytvoříme ve směsí mouky a ořechů.

4. Přimícháme citrónovou šťávu a studené vejce a rychle vypracujeme těsto.

5. Zabalíme do sáčku a necháme hodinu v lednici.

6. Třetinu těsta pak dáme stranou a zbytek rovnoměrně natlačíme do vymazané koláčové formy.

7. Potřeme marmeládou a z odloženého těsta vytvoříme pásy, ze kterých vyrobíme na koláč mřížky.

8. Potřeme rozkvedlaným žloutkem a posypeme plátky mandlí.

9. Pečeme při 170 stupních asi 45 minut.

10. Před podáváním pocukrujeme.

autor: Zuzana Plíšková