Povidlové dušičky

Povidlové dušičky jsou čtverhrané pečivo, které se v některých oblastech na Dušičky dávalo třeba chudým lidem postávajícím u kostela nebo v sousedství. V některých domácnostech se také pekly dva druhy - z bílé mouky pro rodinu a blízké a z mouky tmavé pro čeledíny.

Budete potřebovat:

  • 1 kg hladké mouky
  • 500 ml mléka
  • 30 g droždí
  • 100 g cukru
  • 200 g másla
  • špetka soli

navíc:

  • povidla
  • strouhané ořechy
  • vejce

Postup:

1. Mouku prosejeme do mísy a uprostřed vytvoříme důlek.

2. Do něj nalijeme trochu vlahého mléka, přidáme lžičku cukru a rozdrobené droždí.

3. Zakryjeme a necháme vzejít kvásek.

4. Poté přidáme zbytek cukru, vlahého mléka, sůl a rozpuštěné prochladlé máslo a důkladně vypracujeme hladké těsto (dokud se nezačnou tvořit bublinky).

5. Zakryjeme a necháme asi 1 hodinu kynout na teplém místě.

6. Těsto na pomoučené ploše rozválíme a rozkrájíme na čtverečky, na ty klademe lžičkou povidla a vytvoříme šátečky.

7. Ty klademe na plech vyložený pečicím papírem, potíráme rozkvedlaným vejcem a sypeme ořechy.

8. Pečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 200 stupňů.

autor: Zuzana Plíšková