Povidlové dušičky
Povidlové dušičky jsou čtverhrané pečivo, které se v některých oblastech na Dušičky dávalo třeba chudým lidem postávajícím u kostela nebo v sousedství. V některých domácnostech se také pekly dva druhy - z bílé mouky pro rodinu a blízké a z mouky tmavé pro čeledíny.
Budete potřebovat:
- 1 kg hladké mouky
- 500 ml mléka
- 30 g droždí
- 100 g cukru
- 200 g másla
- špetka soli
navíc:
- povidla
- strouhané ořechy
- vejce
Postup:
1. Mouku prosejeme do mísy a uprostřed vytvoříme důlek.
2. Do něj nalijeme trochu vlahého mléka, přidáme lžičku cukru a rozdrobené droždí.
3. Zakryjeme a necháme vzejít kvásek.
4. Poté přidáme zbytek cukru, vlahého mléka, sůl a rozpuštěné prochladlé máslo a důkladně vypracujeme hladké těsto (dokud se nezačnou tvořit bublinky).
5. Zakryjeme a necháme asi 1 hodinu kynout na teplém místě.
6. Těsto na pomoučené ploše rozválíme a rozkrájíme na čtverečky, na ty klademe lžičkou povidla a vytvoříme šátečky.
7. Ty klademe na plech vyložený pečicím papírem, potíráme rozkvedlaným vejcem a sypeme ořechy.
8. Pečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 200 stupňů.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka