Pórkový koláč
Další z receptů učitele odborného výcviku Libora Polčáka ze Střední školy gastronomie a obchodu ve Zlíně.
Budete potřebovat:
300 g hladké mouky
100 g tuku na pečení
3 vejce
3 lžíce studené vody
pórek
150 g moravského uzeného
150 ml zakysané smetany
50g tvrdého sýra
1 lžíce másla
sůl
Celý týden vaříme s šikovnými žákyněmi, žáky a vyučujícími ze Střední školy gastronomie a obchodu ve Zlíně. V Apetýtu se s námi dělí o nápadité recepty na jídla, kterými si získali uznání porot na nejrůznějších soutěžích i pochvaly blízkých.
Postup:
1. Z prosáté mouky, tuku, soli, vody a 1 vejce vypracujeme těsto.
2. Necháme ho v chladu zhruba 30 minut odležet.
3. Vyválíme, vložíme do koláčové formy a pečeme při 160 stupních asi 10 minut.
4. Zatím si připravíme náplň: očištěný pórek nakrájíme na kolečka a opečeme na másle.
5. Smetanu, zbylá vejce a strouhaný sýr smícháme s trochou soli.
6. Zapečený korpus posypeme nakrájeným moravským uzeným a pórkem a zalijeme smetanovou směsí.
7. Pečeme v předehřáté troubě na 180 asi 40 minut.
8. Těsně před dopečením můžeme ještě posypat strouhaným sýrem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.