Pórkový koláč

Další z receptů učitele odborného výcviku Libora Polčáka ze Střední školy gastronomie a obchodu ve Zlíně.

Budete potřebovat:

300 g hladké mouky
100 g tuku na pečení
3 vejce
3 lžíce studené vody
pórek
150 g moravského uzeného
150 ml zakysané smetany
50g tvrdého sýra
1 lžíce másla
sůl


Celý týden vaříme s šikovnými žákyněmi, žáky a vyučujícími ze Střední školy gastronomie a obchodu ve Zlíně. V Apetýtu se s námi dělí o nápadité recepty na jídla, kterými si získali uznání porot na nejrůznějších soutěžích i pochvaly blízkých.

Postup:

1. Z prosáté mouky, tuku, soli, vody a 1 vejce vypracujeme těsto.

2. Necháme ho v chladu zhruba 30 minut odležet.

3. Vyválíme, vložíme do koláčové formy a pečeme při 160 stupních asi 10 minut.

4. Zatím si připravíme náplň: očištěný pórek nakrájíme na kolečka a opečeme na másle.

5. Smetanu, zbylá vejce a strouhaný sýr smícháme s trochou soli.

6. Zapečený korpus posypeme nakrájeným moravským uzeným a pórkem a zalijeme smetanovou směsí.

7. Pečeme v předehřáté troubě na 180 asi 40 minut.

8. Těsně před dopečením můžeme ještě posypat strouhaným sýrem.

autor: Střední škola gastronomie a obchodu ve Zlíně