Pořád hledám krásu. V brněnských vodojemech je vizuální i akustická, vyzdvihuje fotograf

21. březen 2024

První snímek vodojemů na Žlutém kopci vznikal celé hodiny, vzpomíná fotograf Libor Teplý. Právě on byl tím, kdo na unikát pod zemí upozornil a přilákal tam další.

Při oficiálním otevření historických vodojemů na Žlutém kopci Libor Teplý chybí. A to přesto, že je to právě on, kdo jako první na kouzlo podzemních katedrál upozornil veřejnost a přivedl tam také znalce podzemí Aleše Svobodu. V době otevření bude totiž v Anglii.

Do vodojemů přišel fotograf Libor Teplý vlastně náhodou. Pro knihu mapoval funkční vodárenská zařízení, ale pracovníci Brněnských vodáren a kanalizací ho přilákali i na Žlutý kopec. Tam postupně poznal, že prosté fyzikální zákonitosti při stavbě vodojemů se postaraly o vznik podzemních chrámů.

První fotky vznikaly klasickou metodou

Pro Český rozhlas Brno připustil, že časy, které pod zemí strávil sám, mu budou chybět. První čtyři snímky, které tam před lety zhotovil, vznikaly celý den. Nejprve kvůli nasvícení, potom kvůli expozici – pořídil je totiž klasickou metodou a na každý potřeboval přes půl hodiny. Ovšem potom zazářily na titulní straně knihy, kterou vydal. „Fotím na analog, na fotografické desky. Když si hraju s nasvětlením několik hodin, investuji do toho kvalitní materiál, aby vznikla dokonalá fotografie nejen technicky, ale i kompozičně,“ říká.

Čtěte také

Za tu dobu poznal vodojemy jako málokdo. Odhaloval jejich taje, kdy se zvuk ztrácel ve tmě a on mohl jen odhadovat monumentálnost prostor. Přemýšlel, jak je vhodně nasvětlit, hrát si se světly a stíny. Najít linie sloupů, odrazy.

A přiznává, že o část z toho současní návštěvníci přijdou. Nezažijí již naprosté ticho, narušené jen kapáním vody. Nasvětlení už také ovlivní instalace, která ve vodojemech je. Navíc se světem rozletí snímky z mobilních telefonů a další techniky, kterou si tam lidé přinesou – ovšem Libor Teplý staromilsky přiznává, že právě v tomto místě má své kouzlo klasická fotografie.

Jaké další unikáty brněnské podzemí skrývá a jaké je tajemství dalšího – lidem neznámého – historického vodojemu na Žluté kopci? Proč mají své kouzlo i moderní stavby v podzemí, ale lidé se tam nikdy nepodívají? Více si poslechněte v rozhovoru s Liborem Teplým.

Spustit audio

Související