Vodojemy na Žlutém kopci jsou evropským unikátem, vidět je na fotce nestačí, myslí si Aleš Svoboda

15. leden 2024

Přezdívá se mu Krtek nebo brněnský Indiana Jones. „Když jdu po ulici, tak vím, co je dole pod zemí,“ směje se znalec brněnského podzemí Aleš Svoboda.

Do podzemí se Aleš Svoboda poprvé podíval jako zaměstnanec projekční kanceláře: „Byl jsem tehdy elév a v podzemí bylo potřeba popsat stávající konstrukce. A to nikdo nechtěl dělat! Představoval jsem si, že se stanu slavným architektem a budu projektovat velké stavby a místo toho mě poslali pracovat do sklepa. To mi zůstalo do dneška,“ říká s úsměvem.

Čtěte také

Tajemství vodojemů i sklepů

Vodojemy na Žlutém kopci z druhé poloviny 19. století se dnes těší oblibě návštěvníků. „Vodojemy jsou evropským unikátem a vidět je na fotce nestačí. Všechny moje knížky vznikaly tím, jak jsme dělali nové objevy. Chtěl jsem psaní na chvíli opustit, ale už mám materiál nejméně na další dvě,“ popisuje Svoboda.

Nedávné archeologické nálezy spojené s rekonstrukcí Moravského náměstí přinesly překvapivá zjištění. „Přípravy jsem sledoval od začátku, jenže pak už jsem začínal být nervózní, protože se vůbec nemluvilo a průzkumu podzemí. Věděl jsem téměř jistě, že v místech, kde kdysi stával Německý dům, musí být i sklepy. Ty jsme nakonec objevili – jsou to obrovské prostory! Mezi trávníkem nahoře a jejich klenbami byly jen necelé dva metry,“ vysvětluje Aleš Svoboda.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.