Místo peněz pověsti. Mincmistrovským sklepem projede ohnivý kůň, Švédové v podzemí zkusí dobýt Brno

7. únor 2022 09:00

Kdo by chtěl v těchto dnech v Brně navštívit expozici moravského mincovnictví pod Novou radnicí, našel by jen zamčené dveře. Mincmistrovský sklep, jako součást rozsáhlého brněnského podzemí, je od ledna zavřený. Přes deset let stará výstava o výrobě peněz už návštěvníky příliš nezajímala. A tak místo ní teď vzniká interaktivní přehlídka brněnských pověstí a třicetileté války.

„Vzhledem k tomu, že návštěvnický potenciál se tady vyčerpal, protože expozice skutečně působí muzeálním dojmem a návštěvníci podzemí očekávají od jeho návštěvy zřejmě něco jiného, tak jsme se rozhodli zde vytvořit interaktivní expozici brněnských legend a pověstí,“ zdůvodňuje historik a autor připravované stále expozice Michal Konečný.

Mincmistrovský sklep na Dominikánském náměstí je sice součástí brněnského podzemí, ale oproti vodojemům na Žlutém kopci, labyrintu pod Zelným trhem nebo kostnici pod kostelem sv. Jakuba je jeho návštěvnost slabá. „Mincmistrovský sklep jsme otevírali v roce 2010, od té doby se expozice nezměnila. Ročně sem sice přišlo několik tisíc návštěvníků, ale to je o řád jinde, než na ostatní místa. Nově proto chceme cílit na rodiny s dětmi a na 1. a 2. stupeň základních škol,“ upřesňuje Adéla Nováková, mluvčí brněnského infocentra, které má sklep ve správě.

Skleněné vitríny s nasvícenými dukáty a zlaťáky proto zmizí. „Mincmistrovský sklep byl komponován jako připomínka původního účelu, tedy sklepa, který se nacházel pod domem mincmistra, který tu působil ve středověku už za vlády posledních Přemyslovců. A součástí tady toho podzemí byla taky expozice k moravskému či brněnskému mincovnictví od středověku do 17. století,“ ukazuje Konečný na poslední části mizející výstavy.

V jednotlivých místnostech místo toho budou výstavky o různých brněnských pověstech. „Návštěvníci dostanou takový průřez legendami i s vyprávěním o tom, jak to mohlo být ve skutečnosti. Uvidí tu třeba ohnivého koně, který se prý o půlnoci prohání brněnskými ulicemi, a do kterého byl čerty zakletý brněnský výtržník a rváč Jan Šembera z Boskovic, mimochodem stavebník zámku v Bučovicích,“ poodhaluje Konečný část vznikající výstavy.

Panely s ilustracemi se budou věnovat i středověkému životu, respektive podobě Dominikánského náměstí, nová informační videa zase nabídnou trochu poučení podaného svérázným, ironickým a vtipným způsobem. O historii třicetileté války a obléhání Brna Švédy tak k lidem promluví herci Cyril Drozda a Marie Ludvíková. Ti namluvili taky audioprůvodce, který turisty vyvede ze sklepení ven. „Bude vytvořena mobilní aplikace, ve které si lidé budou moct pověsti poslechnout na těch místech, ke kterým se vztahují,“ láká autor výstavy.

Mincmistrovský sklep s novou expozicí chce TIC Brno otevřít letos na jaře.

O dalších částech expozice včetně rozhýbaných vedut města zprostřed bitevní vřavy v nejhlubším přístupném místě sklepa uslyšíte v reportáži. Součástí jsou také krátké ukázky přednesu Cyrila Drozdy a Marie Ludvíkové.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související