Stejně času, víc kilometrů, rychlé tempo. TIC Brno spustilo běžecké prohlídky města

30. červenec 2021

Poté, co brněnské turistické centrum uspělo s nabídkami pomalých a klidných prohlídek města pro seniory, rozhodlo se zařadit vyšší rychlost. Infocentrum nově nabízí běžecké prohlídky.

Za dvě hodiny se dá s průvodcovským výkladem pohodlně obejít historické centrum Brna. S běžícím průvodcem ale člověk stihne za stejnou dobu navštívit i několik čtvrtí. Přesně to si kladou za cíl nové běžecké prohlídky města, které začalo nabízet Turistické informační centrum Brna. Úplně první výběh se konal koncem července, zúčastnilo se ho dvanáct lidí včetně našeho reportéra.

„Primárně nechci, aby lidi měli pocit, že jde o trénink. Kdo chce na trénink, jde na běžecký trénink. Toto je primárně prohlídka, kterou chceme koncipovat i do vzdálenějších částí města, než je samotné centrum. Takže my zkombinujeme tři až čtyři čtvrti, které proběhneme, což by za dvě obvyklé hodiny nebylo možné. Stihneme toho více za stejný čas,“ vysvětluje profesionální průvodce, pracovník Technického muzea v Brně a rekreační běžec Zbyněk Rederer.

„Běžíme vždycky podle toho posledního, nejpomalejšího. Neříkám nejslabšího, ale podle toho, který si to nejvíc užívá. A občas se zastavíme, když bude na místě co říct,“ dodává Rederer.

Start: u Jošta

Prohlídka měří deset kilometrů. Začíná na Moravském náměstí pod sochou Jošta. Skupinka dál míří k Janáčkovu divadlu, na náměstí 28. října, podél Lužánek do zahrady vily Löw-Beer. Pak do kopce v Erbenově ulici k Mendelově univerzitě, dál do Husovic k parku Marie Restituty, ke kostelu Nejsvětějšího Srdce Páně. Tam je prohlídka zhruba v polovině. Zbyněk Rederer občas mluví i za běhu, běží uprostřed skupinky, aby všichni dobře slyšeli.

Druhá půlka běhu vede přes Gargulákovu ulici k Nové Zbrojovce, odtud kolem Vojenské nemocnice podél řeky Svitavy k Cejlu, Plynárenské a Radlasu. A odtud zpátky k Mahenovu divadlu a zase k Joštovi. Trasu zdárně dokončili všichni. „Jsou to místa, kolem kterých spíš jen jezdíme a víc o nich nevíme. Bylo to super,“ shodují se třeba Radka a Pavel, kteří na prohlídku přijeli z Vyškova.

Brněnská novinka

Čtěte také

Běžecké prohlídky jsou ve světě známé a obvyklé, v Brně jsou novinkou. „V letošním roce jsme zařadili nová témata autentických prohlídek, což jsou právě running tours, tedy běžecké prohlídky. Chceme tak přilákat i nové cílové skupiny. S nápadem přišel přímo pan průvodce, se kterým dlouhodobě spolupracujeme, a který takto spojil dvě své vášně,“ vysvětluje mluvčí infocentra Adéla Nováková.

„V nabídce stále máme i pomalé seniorské prohlídky, ale tímto chceme oslovit i mladší generaci anebo aktivnější lidi,“ doplňuje Nováková. TIC Brno má na srpen v nabídce dvě prohlídky. První je kratší, šestikilometrová, ta je v plánu na 3. srpna, a druhá delší, desetikilometrová, ta se poběží 10. srpna.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související